Energiministern beklagar Ungerns gas-beslut

2022-04-28 15:09  
Energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S). Arkivbild. Foto: Lars Schröder/TT

Ungern ger vika för Rysslands krav och betalar sin gas i rubel. ”Jag vill vara tydlig, jag beklagar beslutet”, säger energiminister Khashayar Farmanbar (S).

Energiministern understryker att Ungern har ett stort beroende av rysk energi. Ungerns utrikesminister Péter Szijjártó säger att 85 procent av landets gasleveranser kommer från Ryssland.

– Det är i princip varenda hus som värms upp. De har satt sig i en sådan situation där de är oerhört beroende av rysk gas och då vidtar de den här åtgärden. Mitt önskemål är naturligtvis att EU har så lite utbyte med Ryssland som möjligt, säger Khashayar Farmanbar.

Han deltog under torsdagen på ett möte i riksdagens näringsutskott som handlade om Sveriges import av rysk energi. Importen av råolja har Sverige redan stoppat och importen av fossil naturgas är sannolikt mycket liten, enligt branschen, men man kan med säkerhet inte avgöra detta.

Farmanbar: ”Det är beklagligt”

Energiministern tycker att Ungern ska lära av Sverige när det kommer till uppvärmning av hus och användandet av förnybar energi.

– Jag tycker det är beklagligt att EU över huvud taget har energiimport från Ryssland. Jag vill vara tydlig, jag beklagar att de (Ungern) tar det beslutet men jag förstår också att alla länder har olika förutsättningar.

Läs mer: Enorm satsning ska rädda USA:s knackiga kärnkraft

Bryter det här enigheten inom EU?

– När det handlar om länders enskilda ageranden har jag varit väldigt orolig och varnat för att det finns länder som kommer vilja ha större handelsutbyte med Ryssland, kanske för att de gillar Putin eller för att deras hushåll eller industri har så stort beroende.

– Kraften i våra sanktioner kommer fram i den EU-gemensamma aktionen. Jag är väldigt mån om att länderna ska hålla sig till den, säger Farmanbar.

Fler sanktioner mot Ryssland

Ministern ska delta på ett extrainsatt EU-toppmöte om energi på måndag i Bryssel. Där väntas vidare diskussioner om nya sanktionspaket mot Ryssland och man ska titta vidare på om det finns möjligheter att ursprungsmärka och spåra rysk gas.

– Jag tror att det behövs sanktioner på alla områden gentemot Ryssland i det här läget. Ett land som bombar barnsjukhus, torterar människor, som begår så monstruösa övergrepp måste vi göra vårt yttersta för att genomföra sanktioner mot.

Mer om: Gas Ryssland

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt