Energibolag dissar Trumps stöd till kol

2016-11-29 10:56  
Donald Trump. Foto: All over press

Donald Trump vill öppna amerikanska kolkraftverk igen. Det vill inte stora energibolaget DTE.

USA:s nästa president, Donald Trump, har tidigare beklagat sig över ”kriget mot kolindustrin”.

– Jag tänker på gruvarbetarna över hela det här landet. Vi ska se till att sätta dem i arbete igen. Vi ska öppna gruvorna, sa Trump under ett tal tidigare i år, rapporterat av Scientific American.

Samma tongångar hörs inte hos ett av landets stora energibolag, DTE Energy. De har redan lagt ner tre kolkraftanläggningar och tänker stänga ytterligare åtta lagom till 2030.

– Vi kommer att pensionera dem oavsett vad Trump gör eller inte gör, säger vd:n Gerry Anderson till M Live, en nyhetssajt från DTE:s hemstat, Michigan.

– Jag känner inte till någon i landet som skulle få för sig att öppna ett nytt kolkraftverk, fortsätter Anderson.

DTE Energy kommer istället att satsa mer på naturgas och förnybar energi. Och även om Anderson medger att ”det finns tecken i miljön som visar att förnybart är rätt väg att gå” är hans främsta argument mot kol ett som kanske till och med Donald Trump kan begripa: det är inte längre lönsamt jämfört med andra energikällor.

– Rent ekonomiskt är det naturgas som gäller, säger Gerry Anderson.

Peter Ottsjö

Mer om: Donald Trump Kol

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt