Elbilar och solceller i framtidens städer

2009-11-24 09:36  

40 kvadratmeter solpaneler på taket ger 3 500 kWh el per år till det nybyggda flerfamiljshuset Lindhagensterassen på Kungsholmen i Stockholm. Den egenproducerade elen räcker bland annat till tolv laddplatser för elbildar i garaget och på gatan.

Centrala Stockholm har fått, om inte nya landmärken, så näst intill. Solpaneler på taket och laddstationer för bilar. När Lindhagensterassen i Stockholm invigs står miljön i centrum.

Sex stycken höghus på sexton våningar har under några år uppförts vid Lindhagensterassen på Kungsholmen. Bostadsrätterna har en stor säljmagnet: utsikten. Högst upp på sextonde våningen, är utsikten över Stockholm överväldigande. Men smakar det så kostar det.

– Den här lägenheten på 128 kvadratmeter kostar lite mer än 6,5 miljoner kronor, förklarar Peter Svensson, chef för projektutveckling och byggande av nya bostäder på Skanska nya hem, vid en rundvisning.

Men med priset så kommer också energibesparande lösningar, åtminstone i ett av husen: Lindhagensterassen 3. Skanska har nämligen, tillsammans med Fortum, arbetat fram energisnåla lösningar för nybygget. Bland annat har 35 solpaneler placerats på taket. Tillsammans ska de producera 3 500 kilowattimmar per år.

– Just nu kan lägenheterna i det här huset få elen från solpanelerna. Men i förlängningen kan de boende i tre av de nybyggda husen få sin el från solpanelerna, förklarar Peter Svensson, chef för projektutveckling och byggande av nya bostäder på Skanska nya hem.

Solcellerna kommer också att försörja en elbil som de boende får dela på. På en display i husets entré visas solinstrålning, effekt från solpanelerna och hur mycket el som fastigheterna använder.

Projektet är tänkt att inleda ett större samarbete mellan Fortum och Skanska, ?Sustainable Urban Living?. Samarbetet innebär en satsning på förnyelsebar elproduktion.

Kristina Alvendal, Stockholms stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd, anser Skanskas och Fortums samarbete lett till ett hus med flera intressanta lösningar.

– En bra sak med ett pilotprojekt som det här är att man som enskild person eller familj kan se hur mycket, eller snarare hur lite energi man förbrukar varje dag. Det är konkret och uppmuntrade, säger hon.

Huset kommer dock inte att klassas som ett passivhus.

– Energiförbrukningen per kvadratmeter och år blir för stor för det, säger Peter Svensson.

Av Stefan Nordberg Byggvärlden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt