Efter dom: Elnätspriset kan fortsätta öka

2016-12-05 13:52  
Foto: Alamy

Elnätsavgifterna kan fortsätta stiga med tiotals procent de närmaste åren, tror Villaägarna, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Anledningen är en kommande dom i förvaltningsrätten som kan ge elföretagen rätt att höja priserna ännu mer. Domen handlar om avkastningen som företagen får på sitt kapital, vilket kan påverka elnätsavgifterna.

– För en vanlig småhusägare har elnätspriset höjts med ett par tusen kronor per år de senaste åren och i värsta fall fortsätter den takten kommande år, säger Villaägarnas samhällspolitiske chef Jakob Eliasson till Ekot.

Ellevio, Eon och Vattenfall står för de största prishöjningarna de senaste åren. Företagen förklarar ökningarna med att det finns stora investeringsbehov.

– Om vi ska ha den leveranssäkerhet vi har i dag krävs jättestora investeringar, säger Jonatan Björck, pressansvarig på Ellevio.

Mer om: Elpris

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt