Din årskonsumtion av CO2 är två ton

2010-11-04 14:42  

Varje europé orsakar genom näringsintaget koldioxidutsläpp om två ton per år. Toabesöket är också en utsläppskälla.

Forskare vid universitetet i Almeria i södra Spanien har analyserat miljöföljderna av hela framställningsprocessen för livsmedel. Underlaget för beräkningen av koldioxidutsläppen baseras på medelkonsumtionen av livsmedel i Spanien år 2005, som uppgick till 881 kg.

Forskningsledaren Amadeo Fernandez-Alba menar att de värden man fått fram i Spanien är tillämpliga på samtliga länder i Europa.

- En femtedel av de utsläpp en människa orsakar i Europa kommer från livsmedelshanteringen, menar han.

Största koldioxidboven är framställningen av kött- och mjölkprodukter, visar studien. Produktionen av frukt och grönsaker belastar miljön avsevärt mindre, men det finns en tydlig tendens till ökningar även inom denna sektor.

- Konsumenterna väljer allt mindre att konsumera säsongsgrönsaker, noterar Fernandez-Alba. I stället transporteras exotiska frukter över långa avstånd. Att kunna äta färska jordgubbar även på vintern belastar klimatet.

Näst efter livsmedelsframställningen är mänsklig avföring en stor källa till utsläpp som har påverkan på den globala uppvärmningen, liksom övergödningen, anser forskarna. Orsaken är kväve- och fosforinnehållet liksom de avgaser som uppstår i avloppsreningsprocesserna.

Ytterligare utsläppsmoment i näringslivskedjan är tillredningen av livsmedlen liksom köksavfall, transporter och försäljning.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt