Dansk tar över USA:s hemliga vindteknik

2010-01-26 12:00  

En helt ny vindkraftsteknik som bygger på flygindustrins jetturbiner i stället för traditionella propellrar har utvecklats av det amerikanska företaget Flo Design. Nu ska en dansk vindkraftveteran ta den hemliga tekniken till marknaden.

Flo Design Windturbine fyllde i förra veckan på kassan med närmare en kvarts miljard kronor.

Samtidigt värvades en av danska Vestas toppchefer, dansken Lars Andersen. Han blir vd för världens just nu mest hemlighetsfulla vindkraftsföretag.

Lars Andersen har gjort en kometkarriär inom Vestas. De senaste fem åren har han byggt upp en stor marknad för Vestas i Kina med egna fabriker.

Att han lämnar Vestas och "byter sida" till en helt ny vindkraftsteknik har väckt uppmärksamhet i vindkraftsbranschen.

Bryter mot inkörd teknik
Vestas är världens största tillverkare av vindkraftverk med drygt 30 procent av världsmarknaden.

Det var Vestas och andra danska vindkraftsföretag som på 1980-talet satte standarden för dagens vindturbiner med växellåda och tre rotorblad.

Nu bryter amerikanska Flo Design Windturbine utanför Boston helt ny mark med en teknik som man hämtat från jetflyget med en mångbladig ”jetmotorotor” istället för en trevingad ”flygplanspropeller”.

Den nya turbintekniken ska ge mer energi per ”vingyta” än ett traditionellt verk med tre rotorblad.

Lägre byggkostnader
På så sätt kan vindkraftverken byggas lägre än dagens 80-100 meter höga vindkrafttorn och till lägre kostnad.

Bland annat blir det billigare att frakta turbinerna jämfört med de dyra specialtransporter som krävs för de 40-50 meter långa vingarna och de 20-30 meter långa torndelar.

Hemligt, hemligt
Flo Desig håller sina kort väldigt tätt intill bröstet. Det enda man hittills velat säga är om tekniken är att turbinerna byggs in i veckade kåpor som blandar en yttre luftström med den som passerar rotorn och skapar en virvelström.

I oktober lämnade företaget in en omfattande ansökan till USA:s patentverk. Den går in på en rad enskildheter i konstruktionen och lägger en matta av olika teknikskydd runt grundidén.

Projektet stöttas också av det amerikanska energidepartementet.

Patentansökan kan läsas på USPTOs webbplats. Ansökningsnumret är 20090257862.Länk till USA:s patenverk här.

Flo Design

Flo Design presenterade sina idéer våren 2008 inför en innovationstävling arrangerad av det amerikanska universitetet MIT.

Ny Tekniks reporter Erik Mellgren, som arbetade för Bostontidningen Xconomy våren 2008, fick en exklusiv intervju med Flo Designs vd Stan Kowalski kvällen före prisutdelningen.

Då var Stan Kowalski öppen och berättade gärna om sin uppfinning.Läs intervjun här.

Men efter att Flo Design vunnit tävlingen lades locket på.

Stan Kowalski var plötsligt mycket mycket förtegen och Flo Desig tog bort information om tekniken från sin webbsajt.

En tidig presentation av Flo Designs vindkturbiner finns på Youtube, men sägs vara "föråldrad och missvisande".Se Youtube-filmen här.

Läs också Xconomys artikel om Flo Design från den 26 oktober 2009.Klicka här.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Flo Design Vestas

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt