Busch: Dyrt med el även med högkostnadsskydd

2022-10-17 07:34  
Hur den tillträdande regeringens elprisstöd kommer att se ut är fortfarande oklart. Foto: TT

Det är oklart hur det blir med det utlovade högkostnadsskyddet för elkostnader. ”Vi kommer att återkomma med ett exakt upplägg”, säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch i SVT:s Agenda.

Liberalerna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Moderaterna har under valrörelsen förespråkat ett elprisstöd i form av ett högkostnadsskydd med start senast den 1 november.

Om så blir fallet är ännu inte klart, framgår av en utfrågning i Agenda. I programmet får Busch frågan om hur ett kommande elprisstöd ska se ut – och om partierna står fast vid sin föreslagna modell.

– Vi kommer inte att ge besked om exakt modell i dag. Det kommer vi att återkomma till i en samlad ordning när vi har allt det underlag som vi behöver ha, säger hon.

Läs mer: Skenande elpriser – då rasade elförbrukningen i Sydsverige

KD-ledaren hänvisar till det uppdrag Svenska kraftnät fått av den S-ledda regeringen, där den statliga aktören bland annat ska ta fram förslag på hur ett kommande stöd ska se ut – och hur så kallade flaskhalsintäkter ska användas. Utredningen ska vara klar senast den 15 november.

Höga elkostnader oavsett

Enligt Busch kommer hushållens elkostnader att bli höga även med ett implementerat stödpaket.

– Svenska hushåll har det nu så tufft att de ändå kommer att snåla med elen i vinter. Det kommer ändå att vara dyrt, även när vi går in med ett högkostnadsskydd.

Ebba Busch säger även att den tillträdande regeringen behöver se över budgeten i sin helhet innan den kan lämna ett besked om elprisstödet.

Fakta: Högkostnadsskydd

I valrörelsen föreslog i stort sett alla partier någon form av högkostnadsskydd eller andra sätt att mildra hushållens elräkningar i vinter.

Först ut var Moderaterna. M-förslaget gick ut på att staten skulle stå för tre fjärdedelar, 75 procent, av kostnaden över 1 krona per kilowattimme.

Det skulle kosta 15 miljarder krnor för tre månader och skulle betalas med slopad uppräkning av biståndet, vinster från Vattenfall samt besparingar i arbetsmarknads- och klimatpolitik.

Strax därefter kom regeringen med sitt förslag, helt finansierat av flaskhalsavgifter från Svenska kraftnät, på minst 60 miljarder. Myndigheten fick uppdraget att senast den 15 november komma med förslag om en modell för återbetalning. Summan höjde sedan regeringen till 90 miljarder.

Därefter lovade M, KD, SD och L att ett högkostnadsskydd ska vara på plats den 1 november. De sade att de vill skynda på Svenska kraftnät så att verket kan komma med ett förslag tidigare än den 15 november.

Mer om: Elpriser

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt