Bristande backup vid alla japanska reaktorer

2011-04-27 14:44  

Endast ett fåtal japanska kärnreaktorer skulle klara ett haveri där nödströmgeneratorerna slås ut.

Vid en kartläggning som tidningen Japan Times gjort svarar de flesta kärnkraftoperatörer att de inte har tillräckligt kraftfulla mobila elgeneratorer för att kunna hålla igång säker drift vid reaktorerna.

Operatörerna, inklusive Japan Atomic Energy Agency som driver breedreaktorn i Monju, en prototyp av nästa generation kärnreaktorer, säger att man skaffar sig mobila reservgeneratorer, men att dessa många gånger endast räcker för att ge el till mätutrustningar och mindre vattenpumpar.

Exempelvis har operatören Chubu Electric Power installerat nio extra dieselaggregat på tillräckligt hög höjd över havet för att klara en tsunami. Men aggregaten är för svaga för att driva alla funktioner kring reaktorer, så nu planeras köp av gasturbinkraftverk.

Endast den hårt kritiserade operatören Tepco sade sig kunna upprätthålla viktiga funktioner som kylning vid sin anläggning Kashiwazaki-Kariwa tack vare en mobil nödgenerator med effekten 4500 kW och fyra stycken med effekten 500 kW vardera.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt