Basindustrin välkomnar kärnkraftsbeslutet

2010-06-18 09:55  
Magnus Hall

Magnus Hall, ordförande i Industrikraft AB som vill bygga ny kärnkraftsel, välkomnar riksdagens ja till kärnkraft. Man vill öka takten i förberedelserna, men samtidigt drar diskussionerna  med Vattenfall ut på tiden.  

Äntligen! Så skriver Industrikraft i ett pressmeddelande från torsdagen efter att 174 ledamöter i riksdagen tryckt på ja-knappen och 172 på nej-knappen sedan en spänd och intensiv maratondebatt om kärnkraften utspelat sig.

Magnus Hall leder styrelsen i bolaget Industrikraft som bildats av basindustrin för att bygga ny svensk elproduktion, företrädesvis ny kärnkraft, med målet att trygga elförsörjningen.

Dagen efter kärnkraftsbeslutet är han nöjd.

—Ett positivt beslut och en förutsättning för att vi ska komma vidare, säger han.

Med beslutet igår i ryggen avser bolaget nu att öka takten i produktionsplanerna.

”Det övergripande målet är att i tid före avvecklingen av de äldsta reaktorerna, ha en ny reaktor igång som kan trygga produktion och jobb i Sverige.” skriver Industrikraft i pressmeddelandet.

 - Det här är en viktig signal om att politiker förmår att fatta beslut som är långsiktigt nödvändiga, säger Magnus Hall.

Sedan i oktober 2009 arbetar Industrikraft tillsammans med statliga kraftkoncernen Vattenfall  med planerna på att bygga ny svensk el.

Även om man säger att man också utreder satsningar på förnybara energikällor är det helt klart ny kärnkraftsel som basindustrin föredrar.

Enligt tidtabellen skulle ett gemensamt samriskbolag för att göra miljardinvesteringarna ha bildats före sommaren. Men samtalen med Vattenfall har dragit ut på tiden längre än förväntat.

 —Det är en stor sak. Jag tror att alla förstår att diskussionerna  tar en stund  att landa, säger Magnus Hall.

Han är dock övertygad om att man kommer komma överens med Vattenfall i höst någon gång.

Och om ni inte når resultat?

—Det är en förutsättning att vi har Vattenfall som partner, säger Magnus Hall.

Det är också Vattenfall som i första hand måste ta beslut om att stänga en av sina reaktor i det fall man vill bygga en ny reaktor.

Den nya lagstiftningen om generationsskifte inom kärnkraften, som antogs i går,  innebär att dagens reaktorer får ersättas med nya, inte att fler verk får byggas.

Den röd-gröna majoriteten lovade i går i debatten att riva upp kärnkraftsbeslutet. Hur ställer ni er då? Kommer ni i så fall att satsa på förnybar elproduktion i stor skala?

—Satsningar på förnybart finns redan. Holmen bygger en terrawattimme vindkraft och även SCA har planer på vindkraft. Vi får se om det finns förutsättningar för en stor gemensam satsning.

—Samtidigt det osäkert vad som händer med kärnkraften. Det var ganska klart i går att de rödgröna kommer att tillsätta en parlamentarisk utredning om energifrågorna, om de vinner valet, säger Magnus Hall, som också är koncernchef och VD i skogskoncernen Holmen.

 Bakom Industrikraft, som bildades 2009, står de börsnoterade företagen Boliden, Eka Chemicals, Holmen, Stora Enso och SCA Forest Products.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt