Alla sex reaktorer har ström

2011-03-22 14:44  

De sex reaktorerna vid Fukushima Daiichi har nu ström från elnätet, säger ägaren Tepco.

Arbetet blev klart under måndag natt, svensk tid, efter att det hindrats flera gånger av rök som steg upp från de skadade reaktorerna 2 och 3.

Tepco säger sig också vara nära att få igång belysningen i det gemensamma kontrollrummet för reaktor 3 och 4. Det är ett viktigt steg för att kunna försöka få igång kylningen av reaktorerna och bränslebassängerna.

Kärnkraftverket behöver inte bara ström för att driva kylpumpar. Kontrollrum, styrdon och de inbyggda sensorerna är värdelösa utan ström. Ventilationssystemen som kan filtrera radioaktiva partiklar från luften i kontrollrummen går nu inte heller att använda utan strömförsörjning utifrån, och det har gjort att det bara gått att arbeta där korta stunder.

Hidehiko Nishiyama, talesman för regeringens kärninspektion, sade på en presskonferens att anslutningen till kraftnätet är nödvändig både för att analysera det verkliga läget i reaktorruinerna och för att se om de nuvarande åtgärderna är på rätt spår.

Trycket inne i reaktortankarna är en av de kritiska uppgifterna som inte är kända i dag. Mätningarna kräver att kontrollrummen kan tas i bruk.

Arbetet med att fylla bränslebassängerna med vatten från brandbilar fortsätter.

Niklas Dahlin

Mer om: Tsunami Fukushima

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt