Alaska Wind testar vindsnurrans livslängd

2010-11-12 15:18  
Matthias Taubert

Hur slits komponenterna i vindsnurran? Går den att försäkra? Svaren finns i simuleringsprogrammet Alaska Wind.

2500 olika belastningsscenarier på ett vindkraftverk erbjuder simuleringsprogrammet Alaska Wind, som utvecklats vid institutionen för mekatronik vid tekniska universitetet i Chemnitz.

Man har tagit hänsyn till drift vid olika vindförhållanden och hur dessa påverkar anläggningen, och även räknat med att ett turbinblad kan skadas.

Det handlar om att beräkna mycket stora datamängder.

Programmet ska hjälpa tillverkare av vindkraftanläggningar att beräkna konstruktionen så att den håller i minst 20 år.

- Tillverkaren måste kunna visa ett certifikat på sin anläggning så att den blir möjlig att försäkra, annars går den inte att sälja, säger Matthias Taubert vid institutionen för mekatronik. Vid utvecklingen av programmet har man använt kunskap från flygindustrin.

I samband med utvecklingen av Alaska Wind har man samarbetat med vindkraftsverkföretaget Nordex. Även för underleverantörer som Bosch Rexroth är programvaran intressant när de tar fram komponenter till vindanläggningarna.

Simuleringsprogrammet kommer att demonstreras på en vindenergikonferens i Bremen den 17 och 18 november.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt