ABB storsatsar på Karlskrona

2011-12-08 12:52  

Vindkraftsparker till havs ger ABB:s svenska kabelfabrik i Karlskrona den ena miljarderordern efter den andra. Nu ska kabelfabriken bli dubbelt så stor för 2,7 miljarder kronor.

Enbart i år har ABB:s Karlkronafabrik tagit hem beställningar på högspänningskablar för vindkraftsparker och oljefält i Nordsjön på många miljarder.

Senast var det tyskholländska elbolaget Tennet som beställde hvdc-kablar för över 6 miljarder kronor för att koppla upp vindkraftsverk i Nordsjön till det tyska fastlandet.

Det är den största ordern på kraftöverföringsteknik i ABB:s historia och omfattar världens största havsbaserade Hvdc-system på mer än 900 megawatt.

– Behovet av dessa kablar är väldigt stort just nu. Vår framgång bygger på att världen fortsätter investera i vindkraft, säger platschefen Hans Holmström till lokalradion i Karlskrona.

I dag offentliggjorde ABB Sverige att kabelfabriken i Karlskrona ska byggas ut till det dubbla för att möta behovet av sjökablar.

Under de närmaste fyra åren ska ABB investera 2,7 miljarder kronor i fabriken. Även hvdc-enheten i Ludvika byggs ut liksom forskningsenheten för högspänd likström i Västerås.

Utbyggnaden i Karlskrona kan ge uppemot 200 nya jobb i fabriken fram till 2015. I dag har ABB 550 anställda på enheten High Voltage Cables i Karlskrona. Totalt har ABB 8 700 anställda i Sverige.

Kabelfabriken i Karlskrona kom till när ABB växt ur sin kabelfabrik i Västberga i Stockholm i början av 1990-talet.

Då hade också ABB fått beställnng på den stora högspänningskabeln mellan Sverige och Tyskland - Baltic Cable - och läget i Karlskrona med en riktig djuphamn för sjötransporter var idealiskt. Några år senare kom nästa stororder - Polenkabeln - lika lång som Baltic Cable och byggd med traditionell hvdc-teknik.

Hvdc och Hvdc Light

Klassisk HVDC-teknik används för att överföra elkraft över långa avstånd via luftledningar eller sjökablar. Högspänd likström används också för att binda samman separata kraftsystem i där traditionella växelströmsförbindelser inte kan användas.

Hvdc är en förkortning av den engelska beteckningen "high voltage direct current". En av upphovsmännen bakom tekniken är den svenska ingenjören Uno Lamm, som började på Asea som lärling på 1920-talet.

HVDC Light,.är ett av ABB varumärkesskyddat begrepp. Det är en kraftöverföringsteknik för jordkabel och sjökabel som utvecklats inom ABB i Ludvika under ledning av den prisbelönte ingenjören Gunnar Asplund. Hvdc Light marknadsförs som speciellt lämplig för medel- och småskaliga kraftöverföringstillämpningar.

Lars Anders Karlberg

Mer om: Vindkraft ABB

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt