2015 - varmaste året hittills

2015-11-26 13:15  

2015 blir troligen det varmaste året på jorden sedan mätningarna började. Men 2015 blir historiskt också av andra skäl enligt den internationella organisationen för meteorologi WMO.

Enligt WMO blir 2015 troligen inte bara det varmaste året som någonsin uppmätts, temperaturökningen på jorden passerar för första gången den magiska gränsen grad Celsius jämfört med förindustriell tid.

Orsaken är väderfenomenet el Niño tillsammans med mänsklig påverkan.

Målet vid klimattoppmötet i Paris som startar i helgen är att begränsa höjningen av jordens medeltemperatur till två grader.

Inför klimatkonferensen har WMO även gjort en femårsanalys. Den visar att perioden 2011-2015 är den varmaste femårsperioden hittills med många extrema väderfenomen som kan kopplas till klimatförändringarna.

Även halten av växthusgaser i atmosfären har nått rekordnivåer och har för första gången passerat 400 ppm på det norra halvklotet.

–Tillståndet för det globala klimatat 2015 kommer att gå till historien av flera skäl, säger Michel Jarraud, WMO:s generalsekreterare i ett pressmeddelande.

Men även om den globala medeltemperaturen stiger så finns det fortfarande stora regionala skillnader. I år har det varit extra varmt i de västra delarna av Nordamerika samt stora delar av Sydamerika och Afrika. Även delar av Euroasien har haft rekordvarmt liksom Kina.

Sverige verkar inte gå mot något rekordår enligt Gustav Strandberg, klimatforskare på Rossby Centre vid SMHI.

– Det ser inte ut att bli så. En anledning är att Sverige inte påverkas lika mycket av el Niño som till exempel Sydamerika och Australien.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL