Rapport: Snart kör Europas elbilar om USA – och Kina

2020-03-12 13:43  
VW:s vd Herbert Diess pratar om att elbilar är framtiden. Foto: Volkswagen

Enligt McKinsey går Europas tillverkning och försäljning av elbilar snart om USA. Konsultfirman anser att Tyskland redan nästa år kan passera Kina som ledande tillverkare.

Kina har seglat upp som den största tillverkaren av elfordon globalt. Samtidigt var Tesla Model 3 den dominerande modellen under 2019. Tvåa på listan var ”EU-Series” från kinesiska BAIC – ett tämligen obekant varumärke för oss européer.

Men nu kan ett tronskifte vara nära förestående. Det anser i alla fall amerikanska jättekonsulten McKinsey. Electrek berättar om konsultfirmans nya rapport där de förutspår flera nära förestående förändringar.

Bland annat tror de att Tyskland blir marknadsledande inom elbilar redan 2021, då med en uppskattad produktion på 1,7 miljoner elfordon. Till 2024 förväntas tyska tillverkare ha en global marknadsandel på 29 procent, mot fjolårets 18 procent.

Läs mer: Så mycket tappar branschens verkstäder på skiftet till elbilar

Även när det kommer till elbilsköparna knappar Europa in på Kina och USA. Under 2019 sjönk försäljningen med tio procent på USA-marknaden, medan européernas efterfrågan har ökat dramatiskt.

Bland de ledande modellerna finns Renault Zoe, BMW i3 och Tesla Model 3. McKinsey tror att marknaden för elbilar i Europa växer med 5-7 procent under 2020 – och efterföljande år kan försäljningen överstiga en miljon fordon.

Europas batteriproduktion förväntas öka årligen med 47 procent. Men till 2025 anses Kina vara störst med en årsproduktion på 610 GWh. Men Europa placeras som tvåa med 290 GWh före USA:s 150 GWh.    

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt