Nu tar Volvos elbilskollega Zeekr in nytt kapital

2021-08-30 07:45  
Zeekrs monter på Shanghais bilmässa i våras. Foto: Ng Han Guan/AP/TT

Volvo-ägaren Geelys nya elbilsmärke Zeekr har för första gången tagit in externt kapital.

Inför en expansion har bland andra batteritillverkaren Catl och underhållningsbolaget Bilibili gått in med sammanlagt motsvarande en halv miljard USA-dollar (4,3 miljarder kronor), meddelar Zeekr.

Det ger de nya investerarna 5,6 procent i bolaget, vilket innebär att Zeekr värderas till ungefär 9 miljarder dollar. Det är uppemot hälften av de summor som nämnts i värderingen av Volvo Cars om det bolaget ska börsnoteras.

Läs mer: Därför bildar Volvo Cars bolag med kinesisk it-uppstickare

Jämfört med Volvo är Zeekr en dununge i sammanhanget, bolagets första modell 001 har knappt börjat tillverkas i Ningbo på Kinas ostkust.

Men till skillnad från Volvo gör Zeekr alltså bara helt avgasfria bilar, vilket ses som mer lovande av marknaden. Elbilsmärket Tesla bygger ungefär lika många fordon som Volvo, men har ett börsvärde på kring 700 miljarder dollar, 35 gånger det svenska märkets tänkta värdering.

Både Volvo Cars och Zeekr har kinesiska Geely som huvudägare. Även elbilsmärkena Geometry och Polestar ingår i koncernen.

Läs mer: Lista: Åtta hetaste bilnyheterna från Kina

Henrik Samuelsson/TT

Mer om: Zeekr Volvo Cars

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt