Butikspersonalen flyr när batteriet börjar spruta eld

2019-12-02 14:13  
Foto: Best of Compilations

Under laddning fattar batteriet från ett elfordon plötsligt eld. Brandförloppet är så snabbt och våldsamt att personalen tvingas fly hals över huvud.

Övervakningsfilmen kommer från en butik i Kina, där personalen har satt batteriet till ej fastställt elfordon på laddning. Plötsligt kommer ett par mindre explosioner från enheten följt av sprutande eldslågor.

Trots att batteriet inte är särskilt stort så påminner det våldsamma brandförloppet om en raketuppskjutning. Och det här är skälet till att Kinas byrå för brandskydd, under ministeriet för krishantering, har varnat för laddning av stora batterier inomhus.

Det är inte första gången som en intensiv batteribrand skrämmer upp konsumenter och myndigheter. Problemet är globalt uppmärksammat – exempelvis brändes en förare levande i sin Tesla Model S efter en avåkning i Florida under februari. Då klandrade anhöriga Teslas dörrhandtag för att räddningspersonal inte kunde få ut mannen. I en annan stämningsansökan hävdade den anlitade advokatbyrån att det finns minst ett dussintal fall där Teslas batterier har fattat eld, vid kollisioner – men även stillastående.

US National Highway Traffic Safety Administration sjösatte nyligen en undersökning kring eventuella defekter hos Teslas batterier som skulle kunna ligga bakom problemet, och de har hittills kommit fram till att batteribränderna inte är kopplade till skador som har uppstått i samband med kollisioner. Det rapporterar The Independent.

Läs mer: Expert: Gasfordon kan bli dödsfällor

En parkerad Model S ska spontant ha fattat eld i Hongkong, och efter incidenten skickade Tesla ut en uppdatering som begränsade Model S och Model X laddkapacitet till 80 procent, uppger the Independent. Men som synes kan även mindre batterier orsaka häftiga bränder, och med tanke på det ökande utbudet av billiga elfordon lär problemen knappast minska.

Hur ofta elbilar börjar brinna i förhållande till bensin- och dieselbilar är en mycket omdebatterad fråga. Ny Teknik gjorde förra sommaren ett försök att ta reda på hur det ser ut i Sverige men utan att hitta några statistiskt säkerställda svar.

John Edgren

Mer om: Brand Batterier

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt