Vita huset anklagar Ryssland för cyberattacken "NotPetya"

2018-02-16 07:36  
Statliga fastigheter låg öppna för hackare, skriver DN. Foto: TT

USA anklagar offentligt Ryssland för att ha legat bakom cyberattacken "NotPetya" som lamslog delar av Europa förra året.

Beskedet från Vita huset kom efter att flera försvarsministrar inom Nato också pekat ut Ryssland som ansvarigt.

Cyberattacken som ägde rum i juni 2017 "spred sig över världen och orsakade skador för miljarder dollar i Europa, Asien och Amerika", konstaterade Vita husets pressekreterare Sarah Sanders i ett uttalande på torsdagen.

Sanders slog också fast att attacken var en del "av Kremls pågående försök att destabilisera Ukraina och att det visar med all önskvärd tydlighet Rysslands inblandning i den pågående konflikten". Hon meddelar vidare att det är rör sig om en "hänsynslös och urskillningslös cyberattack som kommer att få internationella konsekvenser".

Läs mer: Miljoner mobiler kapades för att gräva kryptovaluta

Vita husets uttalande var ett eko av exempelvis Storbritanniens utrikesminister Gavin Williamson kommentar tidigare under dagen om att attacken egentligen riktad mot finans-, energi- och politiksektorn i Ukraina, men också utformad på ett sätt så att den spreds vidare. Han kallar det en ny sorts krigföring:

– Vi måste vara beredda att hantera de här skarpa och intensifierande hoten.

Attacken beräknas ha orsakat kostnader på flera miljarder kronor i Europa. Den danska rederikoncernen AP Möller Maersk ska ha förlorat runt två miljarder kronor.

Läs mer: Svenska sajter kan ha utsatts för hackerattack

– Allt leder direkt tillbaka till den ryska staten och den ryska militären, säger Danmarks försvarsminister Claus Hjort Frederiksen.

– Ryssarna har lyft det här till en ny nivå där det bara går ut på att vålla skador som i ett militärt angrepp.

Uppgifter från USA pekade tidigare i år ut Ryssland som ansvarigt och brittiska källor säger att Nato-länderna har koordinerat sina uttalanden.

Kreml slår tillbaka mot anklagelserna och menar att det är del av en "skrämselkampanj mot Ryssland" från vissa västländer.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt