Virtuellt i industrin tungt skäl för 5g

2016-05-30 06:02  
Ericssons monter på Mobile World Congress. Foto: Jonas Ryberg

Ericsson tror på vr som drivkraft för nästa generations mobilnät.

Redan för drygt tio år sedan tog entreprenören och forskaren Trevor Blackwell fram roboten Monty som han tänkte sig skulle kunna styras på distans för att utföra olika arbeten. Operatören som styrde Monty hade tio ihopkopplade datorskärmar för att få tillräcklig överblick över robotens omgivning.

Hiab som byggt kranen i artikeln här intill experimenterade med 3d-skärmar för styrningen innan utvecklarna fastnade för vr-masken. Av Monty blev det ingen produkt. Trevor Blackwells bolag säljer i dag en betydligt enklare ”närvarorobot”, i princip en skypande dator på hjul.

Men med billiga vr-masker framtagna för spel och film i stället för klumpiga skärmlösningar öppnas för en hel rad nya möjligheter till distansarbete. För att vr-tekniken ska få fullt genomslag i industrin krävs bättre och säkrare uppkoppling.

Det har bland andra svenska Ericsson upptäckt. De senaste åren har företaget samarbetat med både Volvo Construction Equipment och ABB om fjärrstyrning av grävmaskiner respektive industrirobotar i sin monter på den stora mobilmässan Mobile World Congress.

Ännu så länge har det handlat om teknikdemonstrationer och inte färdiga produkter. För att det ska fungera på riktigt krävs ett robustare mobilnät med snabbare svarstider än dagens 3g- och 4g-nät. Om 5g-näten håller vad Ericsson lovar så ska de uppfylla kraven. Sedan gäller det bara för Hiab och andra att hoppas på att nätet blir tillräckligt utbyggt för att stödja vr på distans också i skogen där timret ska plockas upp.

Jonas Ryberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt