Viktiga delar av Iphones källkod har läckt ut på nätet

2018-02-08 15:52  
Foto: TT / AP Photo / Ng Han Guan

Någon har laddat upp källkoden till programmet som används för att starta en Iphone. Det kan ge en stor insyn i Apples annars hemliga mjukvara.

Något som av allt att döma är källkoden till Iphone-mjukvaran Iboot har laddats upp på nätet, rapporterar tekniksajten Motherboard. Det öppnar nya möjligheter för hackare och forskare som vill hitta sårbarheter i IOS.

”Det här är den största läckan någonsin. Det är enormt”, kommenterar Jonathan Levin som skrivit flera böcker där han dissekerar Apples mjukvara.

Apple är annars väldigt restriktiva med att visa upp koden till sin mjukvara, även om vissa delar av IOS och Mac OS numera har öppen källkod. För en person som Jonathan Levin som vill se hur företagets system är uppbyggda är läckan historisk.

Iboot är ett av de första program som startas när du slår på en av Apples telefoner eller surfplattor. Det har i uppdrag att starta själva operativsystemet IOS på en Iphone eller Ipad. Det kan sägas vara motsvarigheten till bios på en dator.

Läs mer: Ny bugg gör Iphone X värdelös som telefon

Koden som läckt ut på nätet är inte helt aktuell, utan verkar tillhöra IOS 9 som släpptes 2015. Men experter som Motherboard talat med anser att det är troligt att Apple fortfarande använder stora delar av källkoden.

Att källkoden nu är allmänt känd är ett tveeggat svärd. Å ena sidan betyder det att hackare får det enklare att hitta eventuella säkerhetshål i programmet. Å andra sidan betyder det att fler säkerhetsfirmor kan analysera koden, hitta buggar och rapportera in dem till Apple - som ger saftiga belöningar till dem som hittar fel i systemet.

Läckan kan också vara intressant för en annan grupp entusiaster. Genom att analysera Iboot kan det bli lättare att genomföra så kallade ”jailbreaks” på Iphone. Det betyder att man kringgår spärrar som Apple satt upp i IOS för att kunna installera appar som inte finns eller tillåts i App Store.

De senaste åren har Apple implementerat flera nya säkerhetslager i IOS som gör det svårare att jailbreaka en Iphone. Kanske kan den här läckan ge nya möjligheter.

Simon Campanello

Mer om: Iphone

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt