Utländska it-företag avvaktar svensk FRA-lag

2008-10-07 14:55  

Utländska it-företag avvaktar med miljardinvesteringar i Sverige tills en ny omgjord FRA-lag är klubbad i riksdagen.

– Det är vår bedömning att man vill ha alla fakta på bordet innan man bestämmer sig, säger Bengt-Åke Ljudén, chef för investeringskontakter på myndigheten Isa, Invest in Sweden Agency.

I midsommarveckan, efter att riksdagen antagit den hårt kritiserade lagen om signalspaning, berättade ISA och IT-företagen att avlyssningslagen påverkade utländska it-koncerners beslut ifråga om att investera i Sverige.

-Det gör det. Vi har fortfarande kontakt med bolag som ser Sverige som ett möjligt land att placera serverhallar i men som avvaktar på grund av FRA-lagen, säger Bengt-Åke Ljudén.

Det bolagen är rädda för är att deras kunder ska dra öronen åt sig om det blir så att deras trafik kan komma att avlyssnas av FRA, Försvarets radioanstalt, i underrättelsesyfte.

Sverige ligger, enligt ISA, mycket bra till för företag som letar efter platser att etablera stora datorhallar på i Europa eller norra Europa, eftersom Sverige kan erbjuda goda kylmöjligheter, förhållandevis billig el, yta och kompetens.

Efter att de fyra partierna i alliansregeringen nyligen gjort upp om 15 nya tillägg som ska skärpa integritetsaspekterna av lagen, anser Isa nu att uppgörelsen förbättrar deras möjligheter att locka investerare från utlandet.

- Vi har ännu inte ”provtryckt” de nya tilläggsförslagen hos dessa bolag men det är vår bedömning att de är ett steg i rätt riktning och förhoppningsvis räcker de för att inte ta udden av Sverige som etableringsland, säger Bengt-Åke Ljudén.

Enligt honom handlar det om miljardinvesteringar som tar lång tid att besluta om. Företagen vill ha svart på vitt vilka regler som gäller och några investeringsbeslut kommer inte att tas förrän FRA-lagen är klubbad, bedömer Bengt-Åke Ljudén.

- Det man mest av allt ogillar är osäkerhet, konstaterar han

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt