USA anklagar Kina för it-angrepp - Norge kallar upp Kinas ambassadör

2021-07-19 16:27  

USA och dess allierade anklagar Kina för omfattande och "illasinnade" hackerangrepp. Norge har kallat upp Kinas ambassadör med anledning av ett påstått kinesiskt it-angrepp mot det norska parlamentet stortinget.

Anklagelserna från USA gäller utpressning och hot mot den nationella säkerheten. Det handlar bland annat om så kallade ransomware-attacker från kinesiska regeringskopplade hackare, där datorer eller nätverk sätts ur funktion och en lösesumma krävs för att de ska återställas. Miljontals dollar i lösen har krävts efter sådana attacker.

USA anklagar även Kina för ett stort angrepp i mars mot en av datajätten Microsofts programvaror för epost, Microsoft Exchange, som drabbade minst 30 000 amerikanska företag och organisationer.

Läs mer: Cyberattack mot USA:s kärnvapensystem: ”Granskas just nu”

Det kinesiska ministeriet för statssäkerhet har skapat ett "ekosystem av kriminella yrkeshackare som utför både statligt sponsrade aktiviteter och it-brottslighet för egen ekonomisk vinning", säger USA:s utrikesminister Antony Blinken i ett uttalande.

Läs mer: Polisen: Fler borde anmäla it-attacker

Samtidigt har fyra kinesiska medborgare åtalats för dataintrång hos dussintals företag, universitet och myndigheter i USA och andra länder mellan 2011 och 2018, enligt USA:s justitiedepartement.

Angrepp mot Norge

Även Norge anklagar Kina för dataintrång, mot den norska riksdagen stortingets e-postsystem. Detta skedde i samband med hackerangreppet mot Microsoft Exchange i mars.

"Efter en grundlig genomgång av vår underrättelseinformation är det vår bedömning att det mycket allvarliga dataintrånget mot Stortinget utfördes från Kina", skriver utrikesminister Ine Eriksen Søreide i ett pressmeddelande. Enligt Søreide ska detta ha bekräftats av bland andra EU och Microsoft.

Läs mer: Säpochefen: ”Många drabbas av cyberspionage utan att veta om det”

"Vi har i dag kallat in den kinesiska ambassaden och tagit upp saken direkt", skriver utrikesministern vidare.

Utesluter inte åtgärder mot Kina

USA samarbetar i frågan med EU, Storbritannien, Australien, Kanada, Nya Zeeland, Japan och Nato, och utesluter inte vidare åtgärder mot Kina, enligt en kommentar från en högt uppsatt amerikansk ämbetsman. Detta är första gången Nato fördömer kinesisk cyberaktivitet.

Den USA-ledda alliansen ska presentera en handlingsplan mot Kina på måndagen. Den amerikanska polismyndigheten FBI och nationella säkerhetsmyndigheten NSA har publicerat konkreta råd om hur myndigheter och företag kan skydda sig mot angrepp.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt