Uppgift: Facebook vill samarbeta med banker i utbyte mot finansiell data

2018-08-07 12:13  
Facebooks grundare Mark Zuckerberg. Foto: Michael Macor, Polaris Image

Facebook ska nyligen ha börjat efterfråga finansiella uppgifter från banker i utbyte mot användardata.

Stora amerikanska banker som Wells Fargo, JP Morgan Chase och Citigroup ska ha fått frågan från Facebook om de är villiga att dela med sig av detaljerad finansiell information om sina kunder, bland annat korttransaktioner och saldo på checkkontot. Det rapporterar The Wall Street Journal.

Facebooks syftet med att få tillgång till uppgifterna är att kunna erbjuda sina användare nya tjänster.

En talesperson för Facebook sa till The Next Web att uppgifter om att företaget efterfrågat finansiell data inte stämmer. Det ska i stället ha handlat om möjligheten för banken att bygga in chattrobotar i Facebooks Messenger-app:

"Precis som många andra it-företag med kommersiell verksamhet samarbetar vi med banker och kreditkortsföretag för att erbjuda tjänster som kundchatt och kontohantering. Idén är att det kan vara bättre att kommunicera med banken genom meddelanden snarare än att sitta i telefonkö. Vi använder inte informationen till annat än att möjliggöra den här typen av upplevelser – inte för marknadsföring eller något annat", sa talespersonen.

Facebook har under året genomgått en rejält turbulent period, först genom den så kallade Cambridge Analytica-skandalen och nu senast ett enormt börsfall efter kvartalsrapporten.

Johan Kristensson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt