Tre beställer världens snabbaste turbo-3g

2010-01-20 13:04  

Tre köper turbo-3g med maxhastigheten 84 megabit/sekund. <br></br> – Vi erbjuder tjänsten så fort det finns modem, säger Erik Hörnfeldt på Tre.

Det upphottade nätet ska klara fyra gånger högre maxhastighet än de 21 megabit/sekund, som Tre erbjuder på vissa platser i Sverige och Danmark. Det betyder alltså 84 megabit/sekund.

– Våra kunder har höga krav på mobila bredbandstjänster. Ericsson utvecklar nu vårt nätverk så vi kan möta våra kunders behov vare sig de är i på jobbet i city eller i sommarstugan, säger Peder Ramel, vd för Tre i Skandinavien i ett pressmeddelande.

Men när den höga hastigheten ska erbjudas kunderna preciseras inte.

– Så fort det finns modem, säger Erik Hörnfeldt, informationschef på Tre.

Ericsson levererar uppgraderingen av Tres nuvarande turbo-3g-nät, samt utrustning för att förbättra täckningen med turbo-3g-hastighet på gsm-bandet (900 MHz) där räckvidden är betydligt bättre än på det nuvarande 3g-bandet på 2100 MHz.

De nya mikrovågslänkarna för trafiköverföringen mellan radiobasstationerna kommer också från Ericsson.

Utrullningen börjar under första kvartalet i år.

Enligt Ericsson blir 3g-nätet på 900-MHz bandet det första i sitt slag i Sverige.

Tre fick sin tilldelning på 900 MHz-bandet genom ettbeslut av PTS i mars 2009. Samtidigt som de existerande gsm-operatörerna fick sina tillstånd förlängda med 15 år och även rätt att bygga valfri teknik, fick Tre också en plats på 900 MHz-bandet.

Tilldelningengranskas dockbåde av Länsrätten genom ett överklagande, och av EU kommissionen. Dessutom undersöker Konkurrensverket ett avtal mellan operatörerna som låg till grund för PTS beslut.

Mats Lewan

Mer om: PTS 900 MHz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt