Tjockt bläck klarar alla ytor

2008-06-03 14:24  
Greg Kovacs på Xerox forskningscenter synar det geléliknande bläcket. Foto: Kevin Rivoli

En helt ny typ av bläck för bläckstråleskrivare ska göra det möjligt att skriva på såväl plast som kartong. Bläcket, som utvecklas av skrivarjätten Xerox, byter konsistens efter att det lämnat skrivarhuvudet.

När bläcket sprutar ut ur skrivarhuvudet har det samma konsistens som jordnötssmör. Sedan får en snabb puls ultraviolett ljus bläcket att hårdna.

Xerox hoppas att bläcket ska göra det möjligt att skriva på alla möjliga ytor exempelvis kartong och plast. Det skulle ge bläckstråleskrivarna en betydligt större marknad än i dag, exempelvis inom förpackningsindustrin.

De små dropparna, som varken är baserade på vatten eller lösningsmedel, behåller sin form och ”blöder” inte igenom underlaget. Snabbt ska det gå också. Bläcket ska sprutas ut av ett skrivarhuvud i rostfritt stål som skjuter ut 40 miljoner droppar bläck i sekunden.

Tekniken är inte färdig för marknaden ännu men visades upp på mässan Drupa i tyska Düsseldorf i förra veckan.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt