Tillväxtraket gör förvärv i USA

2008-01-08 14:44  

Genom köpet av ett amerikanskt företag inom handikapphjälpmedel vill snabbväxaren Tobii Technology i Danderyd öka takten på den viktiga USA-marknaden.

Tobii som utvecklar teknik för att styra datorer med ögonen utsågs förra året till Sveriges snabbast växande teknikföretag av konsultbolaget Deloitte.

Personer med till exempel als, cp och ms kan använda Tobiis skärmar och mjukvara för att surfa, maila och chatta med hjälp av ögonen.

Nu tar företaget ytterligare ett viktigt kliv in på den amerikanska marknaden genom köpet av Assistive Technology, ett företag i Boston med drygt 35 anställda som säljer kommunikationslösningar för handikappade.

– Vi vill komma åt deras säljorganisation. Genom köpet får vi en stark distributionskanal i USA, säger Sven Chetkovich, finanschef på Tobii.

I USA finns som i alla andra länder särskilda regler och program som reglerar ersättningarna för handikapphjälpmedel. Assistive Technology är sedan tidigare återförsäljare av mjukvara för skärmtangentbord från norska Viking Software som i sin tur ägs av Tobii.

I och med köpet kommer Assistive även börja att sälja Tobiis ögonstyrda skärmar.

- Ögonstyrning kommer mer och mer. Hjälpmedel för kommunikation är lika viktigt som att få en rullstol för att kunna förflytta sig, säger Sven Chetkovich.

Under förra året omsatte Tobii omkring 110 miljoner kronor. Antalet anställda, inklusive Assistive är nu närmare 140.

Enligt Sven Chetkovich kommer den snabba tillväxten att fortsätta. I år räknar han med en omsättning på en bit över 200 miljoner kronor.

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt