Telia ska läsa Vattenfalls elmätare i Finland

2004-10-11 15:44  
Elmätar-specialist

Det statliga svenska energibolaget Vattenfall har valt det finsk-svenska telebolaget Telia Sonera som leverantör av ett fjärravläsningssystem för elmätare. Avtalet är värt nästan 1 miljard kronor på 15 år.

Anni Vepsäläinen, chef för Telia Sonera Finland.
Vattenfall har 360.000 elkunder i Finland och har börjat installera fjärravläsbara mätare hos 30.000 lägenhetskunder men ska i fortsättningen använda sig av ett gsm-baserat maskin-till-maskin-system (m2m), som utvecklats av telebolaget Sonera i Finland.

- Telia Sonera Finland är marknadsledande inom maskinkommunikationstjänster i Finland. Energibranschen är ett av våra starka områden och samarbetsavtalet med Vattenfall är det första steget inom denna viktiga bransch, säger Telia Soneras Finlandschef Anne Vepsäläinen i ett pressmeddelande.

Med Vattenfallavtalet i ryggen siktar hon på att ta sig in i andra branscher med Soneras m2m-teknik.

- Vi satsar långsiktigt på att utveckla totalservicekonceptet, säger Anni Vepsäläinen.

Vem får leverera mätarna?
De nya mätare som Vattenfall installerat i Finland hittills har levererats av det finska företaget Enermet, som ägs till 55 procent av det svenska riskkapitalbolaget Industrikapital.

Elmätare från Enermet.
Det framgår inte tydligt av dagens information från Vattenfall och Telia Sonera vem som ska leverera själva mätarna i den fortsatta utbyggnaden av fjärravläsningssystemet i Finland.

Enligt den svenska webbtidningen Realtid.se får Enermet troligen fortsätta som leverantör, men andra uppgifter under måndagen pekar på att det blir det slovakiska elektronikföretaget Iskraemeco, som är leverantör åt Vattenfall i Sverige.

Enermet ägdes tidigare av det finska energiföretaget Fortum, men för fem år sedan sålde Fortum aktiemajoriteten till det svenska riskkapitalbolaget Industrikapital för 900 miljoner kronor.

- Enermet har kontor i tio länder och är väldigt starkt i Norden, säger Industrikapitals finansdirektör Anne Rannaleet, till webbtidningen Realtid.se.

"Vi köper bara en volym mätvärden"
Vattenfall har i Sverige gjort två upphandlingar hittills av fjärravläsningssystem. Det franska elektronikföretaget Actaris fick den första beställningen på 150.000 mätare och den andra beställningen på lika många gick till slovenska Iskraemco.

Åkersbergaföretaget Senea är underleverantör av fjärravläsningssystemet i Actarisaffären medan M-data och Bravida är med i Iskraemecoaffären.

Risken finns att framför allt lilla Seneas ställning på fjärravläsningsmarknaden undergrävs om Telia Soneras finska avläsningssystem vinner fotfäste inom Vattenfall i Sverige.

- Det nya med den här affären i Finland är att Vattenfall bara köper en volym mätvärden. Telia Sonera äger mätarna och står för allt det tekniska, säger Vattenfalls presschef Karl-Erik Olsson till Nyteknik.se.

Lars Anders Karlberg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer