Svinga bättre med mobilen

2006-08-22 23:00  

Nokia har lanserat en mobiltelefon speciellt avsedd för golfspelare.Den inbyggda videokameran fångar golfsvingen, som sedan kan analyseras via en programvara direkt på mobilens bildskärm.

Videokamera, persondator och programvara för analys av svingen är standardverktyg för golflärare.

Nu har Nokia gjort ett komplett paket av allt detta i form av mobiltelefonen Nokia N93 Golf Edition, som nyligen lanserats i Sverige.

Programvaran som används heter Pro Session Golf och ska senare under hösten böra säljas separat för installation i Nokias övriga mobiler i N-serien.

När programmet körs igångöppnas ett sökfönster på bildskärmen. Där finns en mall, som man passar in gentemot golfspelaren som kameran riktas emot. Det är för att få rätt avstånd och vinkel till den som filmas. Sedan är det bara att börja svinga och filma. Mobilens bildskärm kan samtidigt och parallellt visa två olika filmsekvenser. Då kan en nyfilmad golfsving jämföras med andra filmade svingar. Exempelvis olika förinspelade referensfilmer, som följer med i mobilpaketet.

På bildskärmenkan man också mäta och rita in vinklar mellan exempelvis klubbskaftet och spelarens axelparti, för att analysera om en felaktig vinkel kanske är orsaken till en dålig sving.

Filmsekvenserna som sparas på mobilens minneskort kan sedan skickas till en golflärare eller någon kompis i form av ett mms, eller laddas upp på någon internetserver via mobilens webbläsare.

Nokia tror att denna funktion kan bli ett hjälpmedel för golflärare att bedriva distansundervisning och direkt kunna skicka råd och instruktioner till sina elever.

Då mobilen N93har en videoutgång kan filmsekvenserna även spelas upp i en vanlig teve för den som vill fingranska sitt golfspel hemma i fåtöljen.

Den nya golfmobilen kostar omkring 7 000 kronor. Vad programmet Pro Session Golf ska kosta när det börjar säljas separat har inte Nokia bestämt. Men en representant för företaget säger till Ny Teknik att priset förmodligen kommer att hamna under tusen kronor.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt