Svensken som utmanar vr-jättarna

2015-10-09 07:32  

Simon Josefsson lyckades samla in över 279 000 kronor till sina egenutvecklade vr-glasögon Viewbox via Kickstarter. Inom kort skickas de första enheterna iväg till kunder världen över.

– Det har varit en lång resa att driva det här projektet och nu känns det extremt skönt att snart börja leverera Viewbox, säger Simon Josefsson.

Det råder en stark vr-trend i teknikvärlden just nu, med konsumentprodukter på gång från bland annat Facebook, Microsoft och Sony. En av de som vill utmana teknikjättarna är Kalmarbon Simon Josefsson, som tagit fram en virtual reality-lösning där du stoppar in din smarta mobiltelefon i ett par slags glasögon med två asfäriska och justerbara linser för att på så sätt kunna ta del av 3d-material.

Konstruktionen är inte unik i sig utan bygger på samma princip som bland annat Google Cardboard, sökföretagets budget-vr-hjälm. Det som istället skiljer Viewbox från Googles lösning är att glasögonen dels går att använda med alla sorters Ios- och Androidmobiler med skärmstorlek på mellan 4 och 5,7 tum, dels att de är ihopfällbara.

Viewbox är dessutom tillverkad i neopren, ett syntetiskt gummimaterial som bland annat används till dykardräkter. Fördelen med det, enligt Simon Josefsson, är att hans vr-brillor är betydligt mjukare och dessutom väger mindre än konkurrenterna.

– Google Cardboard är gjorda i kartong, och många säger att de kan börja skava efter en tids användning, säger han.

Projekt lanserades på Kickstarter, världens största sajt för gräsrotsfinansering, i december 2014. Målet var att samla ihop 90 000 kronor för att kunna börja massproducera Viewbox. En dryg månad senare hade Viexbox fått in över 279 000 kronor i finansiering.

– Jag hade inte alls räknat med det genomslag som projektet fick.

Totalt har det sålts cirka 1 000 exemplar av Viewbox via Kickstarter. Utöver det har även återförsäljare världen över köpt in 1 300 stycken av Simons glasögon.

– Från början var det tänkt att jag skulle börja skicka Viewbox tidigare under året, men leveranserna av linser har dröjt. Jag ska få in dem om några dagar, vilket innebär att jag förmodligen kan börja skeppa iväg de första produkterna under nästa vecka, säger han.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kalle Wiklund

Mer om: VR

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt