Svenska Zenterio i filippinsk skola

2004-04-27 23:00  

Med hjälp av teknik från det lilla svenska företaget Zenterio undervisas 13 000 grundskoleelever i Filippinerna. Mobiltelefoner och digital-teve används för att ladda ned undervisningsfilmer i naturvetenskap.

I ett klassrum någonstans i Filippinerna sitter ett 40-tal elever. Förutom några uppstoppade djur syns en digitalteve-box och en teve i klassrummet.

- Det var helt fantastiskt att se att vår teknik kom till nytta. Vi fick besöka en skola och på plats se hur eleverna satt som tända ljus när de såg en film om hur vulkaner fungerar, säger Thomas Abrahamsson, projektledare på Zenterio.

Så här har det sett ut på flera platser i Filippinerna sedan ett år tillbaka. Allt är en del i projektet "Bridgeit" som bland annat den filippinska regeringen, FN, och Nokia är engagerad i. Syftet är att överbygga den digitala klyftan mellan u- och i-länder.

Nokia har tagit hjälp av det lilla svenska företaget Zenterio för att
få rätt teknik på plats. Grundarna till företaget var tidigare anställda på Nokia.

När Nokia lade ned kontoret i Linköping för två år sedan valde några att stå på egna ben. Företaget, med totalt 13 anställda, har i "Bridgeit" byggt mjukvaran som sammanfogar mobiltelefoner, digitalteve och servrar samt mjukvaran som snurrar i digitalteve-boxen och på servern.

Lärarna som är med i projektet har fått en läroplan och en bok med förslag på olika undervisningsfilmer. Med en mobiltelefon har lärarna skickat sms med beställningar av olika filmer. Digitalteve-boxar har ställts ut i klassrummet. På natten då ingenting har sänts på teve har filmerna laddats ned, för att nästa dag kunna ses av eleverna.

- Det som är bra med systemet är att man i princip kan installera det var som helst i världen. Det är trådlöst och man slipper dyra kostnader för kablar och system, säger Thomas Abrahamsson.

Pilotprojektet i Filippinerna har kostat runt 15 miljoner kronor. Den största utgiftsposten har varit utvecklingskostnader.

Enligt Martin Sandelin, ansvarig för projektet på Nokia, har Nokia bidragit med runt två tredjedelar av kostnaderna, främst i form av teknik och hjälp på plats.

- Vi har tittat på olika möjligheter att engagera oss i samhälls- och biståndsfrågor där vi samtidigt kan använda vår teknik och kunskap. Efter lång tid bestämde vi oss för att satsa på utbildning i Filippinerna, säger han.

Martin Sandelin tog kontakt med utbildningsföretaget Pearson, FN och stiftelsen International Youth Foundation för att de tillsammans skulle kunna arbeta kring projektet.

Den filippinska regeringen och olika lokala organisationer har också varit engagerade.

- Responsen har varit väldigt positiv. Nu när pilotprojektet är över har vi bestämt oss för att fortsätta verksamheten. Nästa skolår ska runt 30 000 elever nås av utbildningen. Dessutom hoppas vi kunna starta liknande projekt i andra länder, säger Martin Sandelin.

Yvonne Edenholm

Mer om: Zenterio

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt