Svenska m2m-pionjären blir kanadensisk

2015-01-19 15:29  

M2m-pionjären Wireless Maingate i Karlskrona säljs till kanadensiska Sierra Wireless för 730 miljoner kronor.

Wireless Maingate var världens första gsm-operatör som enbart inriktade sig på maskin-till-maskin-kommunikation.

Företaget startade 1998 av avhoppare från dåvarande Europolitan - Sveriges tredje mobiloperatör som senare köptes av brittiska Vodafon och därefter av norska Telenor.

- Marknaden för kommunikation mellan maskiner är tio gånger större än för personlig taltelefoni, sa företagets vd Jörgen Askerhoth till Ny Teknik i samband med att företaget startade. (Länk)

Marknaden för M2M var redan från starten hissar, trådlösa kreditkortsläsare, industriportar och fjärrstyrda elavläsare.

Wireless Maingate har i dag mer än hälten av den svenska marknaden för fjärrstyrda elmätare, 20 procent av alla smarta elmätare i Finland, 70 procent av alla kreditkortsterminaler i Sverige och 40 procent av alla villa- och lägenhetslarm i Sverige.

Företaget uppger att man i dag har mer än tusen kunder. De enskilt största är EON, Fortum, Vattenfall och Scottish & Southern Energy Power Distribution.

I dag har Wireless Maingate cirka 45 anställda, varav 30 i Karlskrona. Det är den delen som nu säljs till Sierra Wireless, ett globalt kanadensiskt företag som nu breddar sig med svensk kompetens och köper in sig på den nordiska marknaden.

Ett intentionsavtgal skrevs den 22 december förra året och i dag bekräftas affären värd 90 miljoner dollar.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Lars Anders Karlberg

Mer om: m2m

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt