Svenska hemlarmet ger övervakning utan kamera

2018-09-04 10:23  
Rasmus Kjellén Foto: Peter Ottsjö

Point kan förstå sin omvärld genom att lyssna och känna. Tekniken väcker intresse på teknikmässan Ifa.

För inte många år sedan var Malmö-bolaget Minut fem personer, en unik idé och en Kickstarter-kampanj. Nu har de kommit till teknikmässan Ifa i Berlin för att möta världen.

– För oss öppnar mässan många dörrar. Man kan stå här och prata med någon och inte riktigt ha koll på vilka det är. Sedan visar det sig att de är Rysslands största distributör. De skulle vi ju aldrig ha träffat annars, säger Rasmus Kjellén, chef för distribution på Minut.

Minut gör ett hemlarm som kallas Point och ser ut som en brandvarnare. Och poängen med Point är att det inte använder kameror för att sköta övervakningen. Däremot är det utrustat med sensorer för temperatur, luftfuktighet, lufttryck, ljus, ljud och rörelse.

Med hjälp av artificiell intelligens kan Point, utifrån den data sensorerna samlar in, hålla koll på vad som sker i hemmet. Informationen lämnar heller inte enheten utan bearbetas lokalt. Flera av grundarna är alumner från elektroteknikutbildningen på Lunds Tekniska Högskola.

Läs mer: Electrolux vill att du ska prata med din ugn

Ny Teknik blev så imponerade av Minuts hemlarm att vi i våras gav dem en plats på årets upplaga av 33-listan.

– Det ökade medvetenheten om oss, vi fick höra att man hade läst om oss i Ny Teknik eller Affärsvärlden. Ni gav lite mer insikt om vilka vi är och vart vi är på väg. Vi har annars varit lite doldisar som startup i Sverige.

Vill nå ut med Point till nordiska länder

Minut har ägnat sommaren åt att leverera den senaste versionen av Point, till de som skänkt pengar under det svenska bolagets andra kampanj på Kickstarter. De har också ”betat av hela förbokningslistan”. Allt sammantaget rör det sig om 5 000 enheter.

Nu är planen att få upp Point på nordiska butikshyllor. Utöver de tänker de göra som i princip alla andra på Ifa: Se till att Point fungerar tillsammans med smarta högtalare och röstassistenter från Google, Apple och Amazon.

– Sedan finns det jättemycket att göra när det gäller maskininlärningen. Att kunna utveckla fler och smartare sätt att ge fler insikter till användaren, säger Rasmus Kjellén.

Läs mer: Vad är 8k och innebär det att din nya 4k-tv är ute nu?

Att hemlarmet gör nytta har dock Minut redan mottagit exempel på.

– Det var en familj som skulle åka på en veckas semester mitt i vintern när de fick en notis om att temperaturen stigit i hemmet. Familjen vände tillbaka och upptäckte att termostaten slutat fungera. Och vi har upptäckt att en del har dem i vinkällaren för att övervaka temperaturen. Många Airbnb-värdar använder dem för att kolla ljudnivåer så att folk inte festar, säger Rasmus Kjellén.

Peter Ottsjö

Mer om: IOT 33-listan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt