Svensk trollsajt sprider hat mot betalning

2017-02-16 15:56
Foto: Alamy

Mot betalning uppmanas privatpersoner att ringa framförallt journalister för att sprida hatiskt material. Trollfabrikens inspelningar sprids sedan på främlingsfientliga sajter.

En sajt som kallar sig Granskning Sverige är en av Sveriges största trollfabriker som arbetar med att sprida högerpopulistisk främlingsfientlighet och propaganda, skriver Eskilstuna-Kuriren. Under falska identiteter lurar personer till sig intervjuer av journalister, politiker och opinionsbildare för att provocera och sprida hat.

Sedan redigeras den inspelade intervjun och läggs ut på videosajten Youtube. Ofta är ljudklippen nedklippta för att framställa den intervjuade i så dålig dager som möjligt. Klippen får ofta stor spridning på olika främlingsfientliga sajter.

I granskningen av trollfabriken har Eskilstuna-Kuriren visat att uppringare får betalt för att sprida sitt material. Den som får mer än 3 000 visningar på sitt klipp erbjuds 1 000 kronor i betalning. Administratörerna uppmanar privatpersoner att höra av sig och spela in samtal.

Läs mer:

Läs mer: ”Näthat är ett demokratiproblem”

En av administratörerna som kallas ”Erik” säger att de ”wallraffar” men medger att man inte erbjuder folk att kommentera materialet efteråt.

Granskning Sverige har också kopplingar till den främlingsfientliga sajten Fria tider. Deras webbplatser är på samma domän, har Widar Nord, Fria tiders grundare, som kontaktperson och formulerar frågor på samma sätt vid en intervju. ”Erik” avfärdar kopplingen.

– Hade vi varit en del av Fria tider hade de publicerat mycket mer av vårt material, säger ”Erik” till tidningen.

Aktuellt inom

Debatt