Svensk ska hjälpa Sony att mobilisera

2012-10-01 07:00  

Ericssonveteranen Jan Uddenfeldt ska hjälpa elektronikjätten Sony att koppla upp sina kameror, spelkonsoler, tv-apparater och musikspelare till varandra – och mobilnätet.

Jan Uddenfeldt blir rådgivare åt Sonykoncernens högsta teknikchef Shoji Nemoto.

– Ett heltidsjobb som jag kommer sköta från Silicon Valley, där allt händer, säger Jan Uddenfeldt.

Den japanska elektronikjätten har 50 000 anställda som jobbar med forskning och utveckling. Det är mer än dubbelt så många som på Ericsson, där Jan Uddenfeldt arbetat i över 30 år, bland annat som forskningschef, teknisk direktör och strategisk rådgivare åt Ericssons vd.

Han pensionerade sig 2010, 60 år fyllda, men lockades snart över som teknikchef för Sony Ericsson, som senare blev Sony Mobile när Ericsson sålde sin andel.

Jan Uddenfeldt har varit med under hela mobilutvecklingen, från den analoga mobilstandarden NMT till dagens 4g. Han beskrivs av tidigare kolleger som extremt smart, men också arrogant. En egenskap som dock sägs ha dämpats något med åldern.

Enligt Jan Uddenfeldt är mobil kommunikation nu helt centralt för Sony, och det är där han ska bidra med sitt kunnande. Alla Sonys prylar ska kunna kommunicera med varandra.

– Många av de funktioner som redan finns i mobilerna kommer in i spelen, datorerna, surfplattorna och kamerorna.

Det har dock varit Sonys ambition länge. Redan 2008 hade bolagets ordförande Howard Stringer målet att 90 procent av nyckelprodukterna skulle kunna kommunicera med varandra och ladda ner tjänster från nätet senast under 2010.

Så blev det inte. Elektronikjätten har haft enorma ekonomiska problem de senaste åren, med stora omorganisationer och personalneddragningar som följd. För redovisningsåret 2012, som avslutades 31 mars, blev det en rekordförlust på 40 miljarder kronor. Och i april i år bestämdes att minska personalen med ytterligare 10 000 anställda.

Men Jan Uddenfeldt är övertygad om att Sony är moget för att mobiliseras på allvar.

– Du kanske inte ser det i produkterna ännu, men det kommer att hända snabbt. Konsumentelektronikprylarna kommer att köra med samma applikationer.

För mobiler ser han flera trender: större skärmar och högre kvalitet på kameror, processorer och grafik.

– Det finns stort utrymme för experiment med skärmarna. Och det sker mycket för att förenkla användningen av appar. Röst- och ansiktsigenkänning exempelvis, säger han.

Sedan Jan Uddenfeldt blev teknisk chef för Sony Mobile 2010 har bolaget fortsatt att tappa andelar av den globala marknaden, och är nere under 2 procent.

– Men vi fokuserar helt på segmentet smarta mobiler, och där har vi tagit andelar, säger han.

Och det skulle inte förvåna honom om Sony går om Nokia redan under tredje kvartalet i år. Sony Mobile sålde 7,4 miljoner smarta mobiler under andra kvartalet, Nokia 10,2 miljoner. Samtidigt sålde Samsung 50,5 miljoner och Apple 26 miljoner.

”Har inte haft en fast telefon på 20 år”

Namn: Jan Uddenfeldt.

Aktuell: Senior rådgivare för Sonys CTO från 1 oktober 2012.

Utbildning: Civilingenjör i elektroteknik, KTH 1973. Disputerade 1978.

Karriär: Började på Ericsson 1978, där han varit forskningschef, teknisk direktör och strategisk rådgivare åt Ericssons vd. Sedan 2010 teknikchef på Sony Mobile.

Patent: Bland annat på några grundläggande uppfinningar om hur kommunikationen flyttas mellan basstationer under ett pågående samtal.

Bor: Silicon Valley, USA.

Mer om: Sony Mobile Sony

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt