Svensk fick ta smällen mot Google

2010-08-16 08:51  

Svensken Nicklas Lundblad mötte hundratalet demonstranter på Googles huvudkontor i Mountain View i fredags. Han läste protestskrivelser och lyssnade på protestsånger mot sökjättens nya syn på nätneutralitet.

Kritiken har varit massiv mot Googles nya förslag om nätneutralitet, som formulerats tillsammans med operatören Verizon. Upprördheten gäller Googles omsvängning, att företaget inte längre anser att all trafik ska behandlas lika på nätet. I alla fall inte om det gäller vissa nya tjänster eller om tjänsterna går över mobilnäten.

 

I fredags samlades därför ett hundratal demonstranter mot förslaget på innerplan på Googles huvudkontor i Silicon Valley.

På plakaten stod bland annat: ”Google is Evil if the Price is Right”, ”Save the Internet” och ”Google Don´t be Evil”.

 

Många frågade sig hur Google kan argumentera för att nätet ska vara till hälften öppet för alla.”Det går inte att vara till hälften öppen, det är som att vara till hälften gravid”, skriver exempelvis Erick Schonfeld på sajten Tech Crunch.

 

Den på Google som tog emot protestskrivelserna från demonstranterna på huvudkontoret Googleplex, var Nicklas Lundblad. Han är numera chef för policy- och samhällsfrågor på Google. För många av Ny Tekniks läsare är han också välbekant, som en av tidningens tidigare krönikörer.

 

Nicklas Lundblad hade ett privat möte med ett antal av demonstranterna, och därefter konstaterade han följande, enligt sajten Cnet.:

 –Det här är en viktig, komplex fråga som måste diskuteras. Men låt mig göra en sak klar. Google fortsätter att vara en kraftfull supporter av ett öppet internet. Vi förväntar oss inte att alla ska hålla med om varje del av förslaget, sa Nicklas Lundblad.

En av protestsångerna refereras också. Den här ska sjungas på melodin ”Oh my Darling Clementine”:

“Can the chickens in the henhouse all be guarded by the fox? Every farmer knows it won't do and the henhouse needs a lock
So when Google says "just trust us" we all know it's just a stall
The FCC must do its duty and protect access for all

Oh my darling, oh my darling, oh my darling FCC
Keep computers safe from foxes,
Equal access is the key.”

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt