Storteve på nytt sätt

2010-01-20 13:38  
LPD snart realitet

Nu får LCD-skärmar, plasmaskärmar och LED-skärmar konkurrens. Den nya LPD-skärmen ger bättre bild, spar mer energi och är enklare att tillverka än sina föregångare. Det hävdar i alla fall det amerikanska nystartföretaget Prysm, som om någon månad lanserar sin första bildskärm.

LPD står för ”laser phosphor display”, vilket innebär att de är olika fosforblandningar ger de olikfärgade ljuspunkter som bygger upp bilden. Principen liknar det gamla bildrörets, men istället för elektronstrålar är det ultravioletta laserstrålar som tänder lyspulvret.

UV-ljuset kommer från en matris av laserdioder av samma typ som används för optisk datalagring. Dioderna blinkar i takt med bildinnehållet mot en rad mikrospeglar som sveper ljuset över ränderna av olikfärgat lyspulver. Den principen påminner om tekniken i laserskrivare.

Energiåtgången är bara en fjärdedel jämfört med en LCD-skärm och en tiondel jämfört med en LED- eller plasmaskärm.

Det mesta av tekniken redan används i andra tillämpningar, exempelvis det lyspulver som utvecklats de nya energisnåla lysdiodlamporna. Det gör tillverkningen både enkel och billig. LPD-skärmen kräver ingen avancerad tillverkningsprocess, istället går fabrikationen ut på att montera ihop befintlig teknik.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt