Stockholm kliver in i nästa internettrend

2010-06-10 13:54  
Stockholms miljövandring i Gowallas mobilprogram för Iphone (klicka på bilden).

Nu kan du göra en miljövandring med mobilen i Stockholm, och samtidigt vara med i nästa heta internettrend – positionering. Vandringen finns i speltjänsten Gowalla, och har blivit officiellt utvald av tjänsten.

Liksom i gammal hederlig orientering handlar vandringen om att ta sig till olika platser i staden. Men i stället för att stämpla ett kort gäller det att "checka in" med en knapptryckning i gps-mobilen.

Sex olika platser är symboliskt utvalda för att representera delar av Stockholms miljöarbete – från lysdioder i trafikljusen till almarna i Kungsträdgården. Vandringen ska nämligen framhäva att Stockholm i år är europeisk miljöhuvudstad (European Green Capital) – ett slags tävling i regi av EU-kommissionen, som Stockholm vunnit som första stad.

Men det tekniskt speciella med vandringen är att den finns i speltjänsten Gowalla som tillsammans med konkurrenten Foursquare är de två hetaste i en ny internettrend – att inte bara tala om vad vi gör, som i Facebook och Twitter, utan också var vi gör det.

För att öka spänningen har tjänsterna inslag av spel, där det lönar sig att checka in ofta.

– Genom att spela tränar vi oss i att få kunskap om var alla andra finns någonstans, via nätet. Vi behöver spel för att avslappnat vänja oss och lära oss hantera det. Det är en social träning för en positionsmedveten framtid, påpekar Iphone-utvecklaren Justin Hall i Wired Magazine.

Gowalla och Foursquare lanserade sina tjänster i USA oberoende av varandra den 13 mars 2009 och har idag omkring 200.000 repsktive en miljon användare, enligt Wired.

På kort har de fått stort intresse från riskkapital och från företag som vill hitta nya sätt att kommunicera på.

Dit hör alltså även Stockholm, som genast fått gehör från Gowalla – miljövandringen har valts ut som en av Gowallas 37 officiella i världen så här långt, och är den första i Sverige.

Hur många som nappar är en annan fråga. Hittills har fyra användare genomfört vandringen, varav Stockholm själv är en.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt