Spårningsarmband ska hindra ny hajj-katastrof

2016-09-05 13:36
Inför årets vallfärd till Mecka har saudiska myndigheter tagit tekniken till hjälp för att förebygga en ny katastrof med människor som trampas ihjäl. Foto: Alamy

Elektroniska spårningsarmband och övervakningskameror ska förhindra dödsfall under årets hajj, den muslimska vallfärden till Mecka, som inleds i helgen.

Förra året trampades mängder av människor – 769 personer enligt Saudiarabien men omkring 2 300 enligt utländska sammanställningar – ihjäl när panik utbröt under den symboliska steningen av djävulen i Mina.

Inför årets vallfärd har saudiska myndigheter tagit tekniken till hjälp för att förebygga en ny katastrof, rapporterar The Guardian. Dels ska fler övervakningskameror användas, dels ska pilgrimerna förses med elektroniska armband så att myndigheterna kan följa flödena av människor och få tidiga varningar när folkmassor börjar byggas upp, skriver tidningen.

Tidigare har saudiska medier rapporterat att stenkastningsritualen i Mina, som ligger strax utanför Mecka, i år kommer att kortas för att trängseln inte ska bli alltför stor.

Av de personer som omkom i fjol var flera hundra iranier. Det sunnimuslimska Saudiarabien och shiamuslimska Iran hade sedan tidigare kraftigt skilda åsikter i en rad frågor. Bland annat stödjer de olika sidor i Syrienkriget. Och hajj-katastrofen har gjort de redan ansträngda relationerna ännu sämre.

I maj förklarade Iran att pilgrimer från landet inte kommer att delta i årets hajj, eftersom Saudiarabien inte har levt upp till bland annat säkerhetskrav. Saudiarabien har kontrat med att, i kommentarer som ses som riktade mot Iran, fördöma alla försök att ”politisera” vallfärden, skriver The Guardian.

På måndagen fick debatten nytt bränsle då Irans högste ledare ayatolla Ali Khamenei uppmanade övriga muslimska länder att sätta stopp för Saudiarabiens kontroll över hajj, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Miljoner muslimer deltar varje år i hajj. I förra veckan slog den saudiska hajj-myndigheten fast att årets vallfärd ska inledas lördagen den 10 september, enligt al-Jazira. Ritualerna pågår i fem dagar.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Debatt