Sony Ericsson överraskar <br></br>med Windows i nya mobiler

2008-02-11 07:30  

Windowsmobilen Xperia X1 var den största överraskningen från Sony Ericsson på söndagkvällen. Men även de andra sex mobilerna som presenterades i Barcelona var fullmatade modeller präglade av nytänkande.

Xperia X1, ett slags surfbräda med pekskärm och fullstort tangentbord, och framförallt - operativsystemet Windows Mobile 6.

Det var mobilen som slog ner som en bomb när Sony Ericsson presenterade sina nya mobiler vid en smygstart av mobilmässan Mobile World Congress i Barcelona på söndagen.

Lättar på Symbiantvånget
Att Sony Ericsson testar Windows Mobile i stället för det delägda operativsystemet Symbian, och menysystemet Uiq som Sony Ericsson äger tillsammans med Motorola, är i sig en överraskning.

Sony Ericsson och Nokia har hittills envist nobbat Microsoft, och uteslutande använt Symbian för avancerade mobiler.

Men nu har Sony Ericsson tagit hjälp av Windows Mobile-specialisten HTC på Taiwan för att ta fram sin första Windowsmobil. Därmed är nu bara Nokia som avstår från Windows, bland de stora tillverkarna.

Fullmatad med det senaste
Xperia är ett nytt varumärke, som enligt Sony Ericsson möter de växande behoven av mobil webbkommunikation, multimedia och underhållning.

X1 är den första modellen, fullmatad med allt det senaste.

Turbo-3g upp och ner - 7,2 megabit/s i mottagning och 2,0 i sändning, wifi, 3,2-megapixelkamera, inbyggd gps och fm-radio. Till det pekskärmen på tre tum, det kompletta tangentbordet och ett egenutvecklat uteseende av Windows Mobile med små miniatyrbilder av olika funktioner - "Xperia-paneler" - som kan konfigureras.

Två mobiler i nya G-serien
Det diskuteras nu om Sony Ericsson nu ska överge Symbian som operativsystem. Men för det första påpekar Sony Ericsson att varumärket Xperia inte är bundet till Windows Mobile.

För det andra lanserar Sony Ericsson nu två nya, avancerade Symbian-mobiler i en helt ny modellserie som man valt att kalla G.

G700 och G900 är pekskärmsmobiler som även har normal knappsats. G700 är fokuserad runt att hålla ordning på tillvaron med kalender med mera. Bland annat finns en nyutvecklad funktion med elektroniska "post-it-lappar" som det går att skriva och rita i, för hand.

Storasyster G900 har en vassare kamera på fem megapixel och en funktion som kallas "touch-autofokus" - genom att peka på skärmen anger man var i bilden fokus ska ligga. Telefonen har dessutom wifi för uppkoppling i trådlöst nät.

Ny vikbar Walkman
W980 är en ny vikbar walkmanmodell med turbo-3g. Den har stereohögtalare och 8 gigabyte inbyggt minne. Inbyggt är även en antenn för fm-radio så att man slipper använda headset som annars brukar användas som antenn.

Det finns också en inbyggd fm-sändare för att skicka musiken till stereon eller bilradion.

Musikspelaren kan skötas med mobilen stängd med externa knappar och en extern skärm där där musikspelarens info visas.

En hårdhudad Cybershotmobil
I Cybershotserien kommer två nya kameramobiler, C702 och C902, med lite olika profil.

C702 är en vatten- och dammskyddad modell med skyddsklassen IP-54 - samma klass som en nya hårdhudade Samsung M110 och och den lilla svensk-amerkanska tillverkaren Sonims modell XP1.

Efterfrågan på tåliga mobiler har varit stor i Sverige ända sedan Ericssons klassiska "hajfena", R310, slutades säljas för många år sedan.

Stort sug
- Det finns ett sug både från dem som behöver en tålig mobil på jobbet och från dem som har ett aktivt friluftsliv, eller kanska bara vill ta med mobilen till stranden utan att behöva vara rätt om den, säger Rikard Skogberg, kategorichef på Sony Ericsson i Sverige.

C702 har en kamera på 3,2 megapixel och inbyggd gps som kan märka tagna bilder med geografisk position.

C902 är i stället en relativt tunn modell - 10,5 mm tjock - med fem megapixels upplösning och ansiktsdetektering för bättre fokus och exponering på ansikten.

Båda Cybershotmodellerna har turbo-3g.

Ytterligare en ny mobil är Z770, en vikbar turbo-3g-modell som ska vara anpassad för webbsurf. Den har en särskild funktion för att enkelt ställa in ett epostkonto, och är försedd med Google Maps som kartfunktion.

Nytt pc-kort för turbo-3G
Utöver de sju nya mobilerna släppte Sony Ericsson ett instickskort med turbo-3g för bärbara datorer, EC 400.

Kortet stöder hastigheten 7,2 megabit/s i mottagning och 2,0 megabit/s i sändning. En variant som heter EC400g har inbyggd gps, och ska kunna koppla ihop sig med Googles kartprogram Google Maps om det används i datorn.

I programvaran till korten finns en direktlänk till Sony Ericssons musik- och speltjänst Play Now.

Formatet på kortet är det nyare så kallade Express Card.

För övrigt...

... undrar Ny Teknik vad det amerikanska mjukvaruföretagetXperiatycker om Sony Ericssons nya varumärke. På det svenska pressmötet var det ingen från Sony Ericsson som kände till företaget.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt