Slut på mobilchock

2011-09-30 10:21  

Nu kan det bli ett slut på chockräkningar efter att du surfat via mobilen på utlandssemestern. EU-kommissionen föreslår ett pristak på max 50 euro per månad för dataroaming.

EU-kommissionen fortsätter att gå till storms mot de europeiska mobiloperatörernas höga taxor för att byta trafik i mobilnäten utomlands, så kallad roaming.

Tidigare har man reglerat priserna för röstsamtal och sms i andra operatörernas nät än hemnätet.

Nu vill man också strypa priserna för surfkunder som kopplar upp sig och använder smarta telefoner, surfplattor eller andra enheter på resa eller besök i andra europeiska länder.

Kommissionen vill införa ett skydd för chockräkningar - ett pristak för dataroaming på högst 50 euro, nära 500 kronor, per månad. Detta om inte operatörermna och kunderna uttryckligen kommit överens om något annat, uppger EU-kommissionen i ett nyhetsbrev.

Dessutom vill man ha ett pristak som innebär att mobilkunderna betalar högst 90 cent (runt 8 kronor) per megabyte som laddas ned från den juli 2012. Året därpå sänks taket till 70 cent och därefter till 50 cent per megabyte nedladdad data år 2015.

EU-kommissionens förslag behandlas under hösten av Europaparlamentet.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt