Skon som knyter sig själv är här

2016-09-21 11:43  
Foto: Nike

Mobiltelefonen blev smart. Klockan blev smart. Nu är det dags för våra skor att bli smarta.

I höst lanserar Nike en ny modell, med skosnören som knyter sig själva. Det avslöjar tidningen Wired. Användaren tar på sig skorna och trycker på en knapp varpå en motor får skornas nylonband att gripa tag om fötterna. Ytterligare en knapp gör att nylonbanden släpper sitt grepp.

Motorn - som sitter på skons undersida – drivs av ett litiumpolymerbatteri. Det laddas ungefär på samma sätt som man laddar en mobiltelefon eller en smart klocka. Nike uppger att batteriet räcker i ungefär två veckor och att det tar tre timmar att ladda till full kapacitet.

På skornas respektive baksidor finns inbyggda led-lampor som bland annat visar hur mycket kräm det återstår i batteriet. Ett gult sken indikerar att de behöver laddas om ett par dagar och ett rött sken betyder att batteriet snart är tömt.

Nike har ägnat 11 år av forskning och utveckling för att kunna designa den här modellen, men idéarbetet började redan för 28 år sedan. När regissören Robert Zemeckis bad om futuristiska prylar till sin nya film Tillbaka till framtiden II – som utspelar sig 2015 – anlitade han bland andra Nike-innovatören Tinker Hatfield. Skon som skådespelaren Michael J. Fox bär i filmen hade designats av Hatfield, men dess funktioner var bara möjliga med hjälp av filmkonstens illusioner. Allt sedan dess har Hatfield inte kunnat släppa tanken på att konstruera en verklig modell.

Nikes nya modell, döpt till Hyperadapt 1.0, lanseras i höst. Inget pris har utannonserats. Om du vill läsa hela historien om arbetet med den avancerade skon återfinns den i Wireds artikel.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Aktuellt inom

AI Pension

Debatt