Sharp kämpar för överlevnad

2012-08-17 08:47  

Japanska elektronikjätten Sharp planerar att sälja delar av företaget som inte tillhör kärnverksamheten för att rädda ekonomin.

(Uppdaterad) Sharp kom redan i mars överens om att sälja en tiondel av företaget till taiwanesiska Hon Hai, mera känt som Foxconn. Sharps aktie värderades då till 46,50 kronor.

Men sedan dess har aktiekursen sjunkit dramatiskt till 14,50 kronor, och de båda företagen förhandlar nu om avtalet. Enligt uppgifter i japanska medier kan Hon Hai ta över så mycket som 20 procent av Sharp.

Dessutom uppges Sharp vilja sälja en anläggning i Sakai som tillverkar solceller i tunnfilmsteknik. Fabriken har en årlig kapacitet att tillverka solceller med effekten 160000 kW.

Förutom det uppges Sharp behöva sälja ett flertal fastigheter samt minoritetsinnehav i andra japanska företag, exempelvis Olympus.

Håkan Abrahamson

Mer om: Solceller Foxconn

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt