Sanningskommission ska granska NSA

2013-09-05 12:09  
USA:s president Barack Obama har tillsatt en kommission för att granska NSA:s övervakning. Men medlemmarna får kritik. Foto: Scanpix

I nästa vecka startar arbetet för den sanningskommisson som Obama utsett för att granska inte bara NSA utan all övervakning och underrättelseverksamhet som USA bedriver. Men medlemmarna har redan ifrågasatts.

På måndag i nästa vecka ska sanningskommissionen träffa representanter för medborgarrättsgrupper och teknikföretag i olika möten. Det rapporterar The Verge och The Hill.

Redan innan arbetet inletts har ett par av kommissionens fem medlemmar ifrågasatts. Cass Sunstein, juridikprofessor, tidigare regeringstjänsteman och en av Obamas nära rådgivare redan innan hans tid som president, kritiseras för tidigare förslag om hur konspiratoriska och regeringsfientliga grupper ska motarbetas genom infiltrering.

En annan ledamot som får kritik är Richard Clarke som tidigare arbetat med kontraterrorism åt regeringen, och som nyligen uppmanat till ökad statlig övervakning av webben för att motverka kinesiskt industrispionage.

Panelen leds av Michael Morell, tidigare verksamhetschef för CIA. De två sista ledamöterna är juridikprofessorerna Peter Swire, uppmärksammad för arbete med integritetsfrågor och tidigare rådgivare till Clinton, samt Geoffrey Stone, expert på grundlagsfrågor.

Kommissionen ska överlämna en interimsrapport till James Clapper, Director of National Intelligence, om två månader och en slutrapport till presidenten i slutet av året.

Obama utlovade sanningskommissionen vid en presskonferens den 9 augusti då han apropå NSA:s avslöjade övervakningsprogram sa att "det räcker inte för mig som president att ha förtroende för de här programmen, det amerikanska folket måste ha förtroende också".

Han tillade att ”till andra runt om i världen, vill jag klargöra, återigen, att Amerika inte är intresserat av att spionera på vanliga människor.”

Vid presskonferensen redogjorde Obama för tre reformer utöver sanningskommissionen:

- En ändring av den lag som har gjort det möjligt att överföra hela databaser av metadata från teleoperatörer som Verizon till NSA

- En reform av Foreign Intelligence Surveillance Court, FISC, den domstol som tar beslut om NSA:s begäran om uppgifter från exempelvis molntjänster som Facebook, så att en allmänhetens ombudsman ska kunna ifrågasätta NSA:s önskemål i varje enskilt fall.

- en ombudsman för medborgarrätt vid NSA samt en webbsajt som informerar om CIA:s och NSA:s aktiviteter.

Obama sa vid presskonferensen också att han inte ansåg att Edward Snowden, visselblåsaren som avslöjat en rad dokument om NSA:s hemliga övervakning, var en patriot, men att "det inte är någon tvekan om att Snowdens läckor utlöste en snabb och mycket mer engagerad respons än vad som skulle ha varit fallet" utan läckorna. Det rapporterar The Verge.

Mats Lewan

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt