Sänkt skatt klipp för Facebook

2016-06-10 07:49  
Foto: Pixabay

Regeringen föreslår kraftigt sänkt elskatt för serverhallar, till samma nivå som inom tillverkningsindustrin. För IT-jättar som Facebook innebär det miljonbesparingar.

Facebook skulle när de planerade servrarna i Luleå är fullt utbyggda tjäna över 100 miljoner kronor om året om förslaget antas, enligt beräkningar som tidskriften Computer Sweden har gjort.

Finansminister Magdalena Andersson poängterar att det är viktigt att Sverige konkurrerar på lika villkor med andra länder när det gäller att locka IT-företag. Därför vill regeringen att serverhallar ska beskattas som industri- och inte tjänsteföretag.

– Det handlar om tillväxt och jobb, inte minst i norra delen av Sverige, säger hon till TT.

Finansministern ser inget fel i att Facebook gynnas av de nya skattereglerna.

– De får samma skattesats som andra industrier som befinner sig i Sverige. Det är precis samma skattesats som vår andra basindustri har och det här har potential att bli en ny basindustri i Sverige, säger hon.

Regeringens förslag om att ge större datacenter samma skattesats som basindustrin, 0,5 öre per kilowattimme, betyder minskade skatteintäkter med cirka 270 miljoner kronor.

– Det finansieras via en del regelanpassningar som behöver göras till EU, förklarar Magdalena Andersson.

Mer om: Facebook Datahall

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt