Så töms ditt konto med kapat bank-id

2014-11-18 08:12  
Datainspektionen har granskat tre bankers mobilappar: Nordea, Handelsbanken och Danske Bank.

Säkerhetsbrister i bankernas e-legitimation, bank-id, gör att bedragare kan tömma ditt bankkonto. Ett avtal mellan bankerna gör dessutom att det inte går att skydda sig, skriver Dagens industri.

Bedrägerierna går till så att någon öppnar ett bankkonto med hjälp av en falsk, fysisk legitimation. Därefter kan personen beställa ett nytt bank-id. Sedan är det enkelt för bedragaren att logga in på den drabbade personens bankkonto och flytta över pengar till andra konton. I värsta fall kan kontot tömmas helt.

– Vi har haft ett fåtal kunder som har drabbats på så sätt, men det har inte varit ett större problem för SBAB eller våra kunder, säger bolagets säkerhetschef Fredrik Ohlsson till Di.

I dagsläget är det omöjligt för kunderna att skydda sig mot sådana här bedrägerier. Ett avtal mellan bankerna gör det nämligen omöjligt att blockera användandet av bank-id, skriver tidningen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt