Rekordläge för svenska teknikbolagen

2014 kan bli ett nytt rekordår för uppköp av svenska teknikföretag. Det visar Ny Tekniks unika kartläggning. Bakom Microsofts miljardköp av Minecraft döljer sig många storaffärer.

Svenska Mojang, företaget bakom succéspelet Minecraft, köptes i förra veckan av Microsoft. Köpeskillingen var 18 miljarder kronor. Så svindlande belopp har inget svenskt innovationsbolag nått sedan auktionssajten Ebay köpte Skype för 23 miljarder år 2005. Det visar Ny Tekniks sammanställning över svenska teknikbolag som köpts upp de senaste tio åren.

Totalt finns 57 förvärv i kartläggningen. Minst åtta av dem har sålt för mer än en miljard kronor. Ett färskt exempel är Tail-f, som utvecklar managementsystem som byggs in i telenäten för att underlätta hantering och drift. Tekniken fick den amerikanska nätverksjätten Cisco att lägga upp 1,2 miljarder i början av sommaren.

Miljardaffärerna är med stor sannolikhet ännu fler – köpeskillingen är okänd i många av affärerna. Det har exempelvis inte offentliggjorts hur mycket kanadensiska Aastra betalade för telekomföretaget Telepo i början av året. Inte heller vad koreanska Samsung gav för Nanoradios strömsnåla wifikretsar 2012. Eller vad Nokia gav för Scalados bildbehandling samma år.

Uppköpstakten visar inga tecken på att mattas av. Tvärtom kan 2014 bli ett nytt rekordår. Efter knappt nio månader finns redan åtta affärer på årets lista, näst mest sedan 2011 då vi registrerade elva uppköp över hela året.

Slående är att det mest är utländska företag som köper upp svenska spjutspetsar. Endast två av de 57 sålda företagen finns kvar i svensk ägo. Majoriteten av köparna, drygt 60 procent, är amerikanska företag. Förutom Microsoft har exempelvis Google, Apple och Intel köpt svenska bolag.

– Det är lite förvånande att bara två av köparna var svenska. Uppköpen tyder på att det är svårt att bygga och skala upp företag på svensk botten, och det är ganska negativt för Sverige, säger Pontus Braunerhjelm, professor i nationalekonomi på KTH och vd för Entreprenörskapsforum.

Han tycker att utländska uppköp kan vara problematiska av fler skäl. Om köparna hade varit svenska så hade idéerna kunnat stärka den svenska industrin. Sverige riskerar även att gå miste om de nya spinn-off-bolag som ofta byggs upp kring större företag. Landet kan dessutom gå miste om sysselsättningstillfällen när tillväxten tar fart i de uppköpta bolagen.

Samtidigt tror han att lukrativa storaffärer med utländska jättar kan stimulera andra svenska entreprenörer att starta nya innovationsföretag.

Och att företag köps upp behöver inte betyda att jobben försvinner. Det visade en granskning i Ny Teknik för tre år sedan av tio uppmärksammade köp.

Många av entreprenörerna som tjänat en hacka på försäljningen väljer också att starta nya bolag och investera i nya svenska teknikbolag. Det mest kända exemplet är Skype-grundaren Niklas Zennström som i dag investerar i andra teknikbolag via sitt riskkapitalbolag Atomico.

Men om alla lovande bolag köps upp, då får ju Sverige aldrig några nya storbolag?

– Det är väldigt svårt att bli ett nytt Ericsson, säger Sami Niemi, en av grundarna till Scalado i Lund som såldes till Nokia för två år sedan.

Det finns flera skäl till att sälja i stället för att bygga företaget vidare på egen hand. Ett är att många företag tar in riskkapital för att klara utvecklingsfasen.

– Därmed är målet att realisera investeringen, och då är det enklare att sälja än att skapa ett nytt storbolag, som ofta kräver ytterligare kapital och inte sällan nya finansiärer med en annan profil, säger han.

Ett mindre bolag kan också behöva det större företagets muskler för att snabbare kunna växa och nå ut på en större marknad. Ett exempel är Malmöbolaget Connectblue, som utvecklar teknik för trådlös uppkoppling. Företaget hade 35 anställda när det i juni köptes av schweiziska U-blox för 185 miljoner kronor. Rolf Nilsson, som var vd och medgrundare, berättar att affären har fått stor betydelse.

– Det ger oss betydligt större möjligheter att utveckla vår teknik för nya tillämpningar. Nu söker vi sex personer, främst programmerare, säger han.

Bara ett industribolag

  • Bland de 57 förvärven finns ett enda industribolag: 3d-skrivarbolaget Fcubic som köptes av Höganäs.
  • Nästan lika tunnsått är det med energibolag. De enda två är Solibro med sina tunnfilmssolceller och Ageratec med biodiesel.
  • Sju av de förvärvade bolagen är verksamma inom medicin- och bioteknik. Största affären inträffade 2011 när Philips betalade drygt 500 miljoner kronor för mammografiföretaget Sectra Mamea.
  • It- och telekombolagen dominerar med hela 47 affärer.

Marie Alpman

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt