Regeringen: Kräv täckning när 4g-frekvenser fördelas

2016-12-27 14:49  
Foto: Charlie Bennet

Regeringen vill återgå till att ställa krav på täckning när nya mobilfrekvenser ska fördelas av Post- och telestyrelsen (PTS). När 4g-frekvenserna auktionerades ut var det bara högstbjudande som gällde.

Det kallades skönhetstävling när frekvenserna för 3g-nätet fördelades för 15 år sedan. Mobiloperatörerna fick beskriva sina planer för täckning och utbyggnadstakt och frekvenserna gick till de bästa buden.

En del experter anser att det var ett lyckokast och att Sverige inte skulle ha en så god mobiltäckning som landet har i dag utan den tävlingen. Kritikerna menar att operatörerna bluffade PTS fullständigt och att den utlovade utbyggnadstakten i praktiken var omöjlig.

När regeringen nu har lanserat en ny bredbandstrategi för de vita fläckarna på kartan som fortfarande saknar bredband i acceptabel hastighet har skönhetskonceptet dammats av igen.

– När man auktionerar ut de här näten så tänker vi att man tydligare ska peka ut att de som får tillstånden ska bygga på de vita områdena och att vi styr tydligare än vad man gjort tidigare, säger digitaliseringsminister Peter Eriksson (MP) till TT.

TT: En skönhetstävling som med 3G-licenserna alltså?

– Just det. Det ska bli tydligare kriterier om var investeringarna ska göras.

PTS avbröt i höstas oväntat auktionen på 700 MHz-bandet efter ett regeringsbeslut som helt kort hänvisade till det säkerhetspolitiska läget. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har fått i uppdrag att utreda hur kommunikationerna för bland annat ”blåljusaktörer” och försvaret ska fungera i framtiden.

Läs mer:

Läs mer: Hård frekvenskamp när polisen behöver 4g-nät

– Vi hoppas få igång den auktionen så fort som möjligt och då ska det förhoppningsvis synas att PTS pekar också så det inte blir områden som saknar täckning, säger Peter Eriksson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt