Radiostrålningen ofarlig

2009-11-18 13:45  

De nordiska strålsäkerhetsmyndigheterna anser att dagens radiosändare är ofarliga för allmänheten. Varken mobilstationer, rundradiosändare eller trådlösa nätverk utgör något hot mot hälsan.

I den gemensamma rapporten skriver de fyra nordiska myndigheterna att radiostrålningen i dagens moderna miljö är ofarlig. Dessutom anser de att det inte finns någon ny radioteknik som kommer att hota hälsan inom överskådlig framtid.

Nivån från sändarna är bara en tusendel av de internationella gränsvärdena. Därför finns det ingen anledning att minska exponeringen av radiovågor ytterligare, menar strålskyddsmyndigheterna i Sverige, Norge, Finland, Danmark och Island.

Och att minska antalet mobilbasstationer skulle bara göra saken värre. Själva mobilen är en större strålningskälla för allmänheten än basstationerna. Med färre stationer måste mobiltelefonerna använda högre effekt för att få samma kontakt med basstationen, vilket ökar exponeringen hos den som ringer.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt