Professor ifrågasätter lagring av id-uppgifter

2015-12-30 07:30  

När de nya id-kontrollerna införs för resenärer på väg från Danmark mot Sverige nästa vecka kommer det danska tågbolaget DSB att fotografera alla id-handlingar och spara dem i ett sökbart register. Planerna ifrågasätts av Peter Blume, professor i persondatarätt vid Köpenhamns universitet.

– DSB är skyldigt att upplysa de registrerade om vilka upplysningar som samlas in, avsikten med registreringen och hur länge upplysningarna kommer att sparas, säger han till Politiken.

Hittills har DSB bara sagt att uppgifterna kommer att sparas så länge det finns en saklig grund för det – men det är ett alltför oprecist svar, menar Blume.

Läs mer:

Läs mer: Experterna: Tekniken för snabb id-kontroll för dyr

DSB vill spara kopiorna för att kunna bevisa att id-kontrollen genomförts. Bolaget riskerar att få betala en straffavgift på 50 000 kronor per resenär som inte kontrollerats.

Tidningen har frågat DSB vem som utöver tågbolaget kommer att få tillgång till uppgifterna i registret och om exempelvis svenska eller danska myndigheter kommer att få det. Men detta kan DSB för närvarande inte svara på, skriver Politiken.

Läs mer:

Läs mer: Lagring av id-uppgifter läggs på is

  

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Mer om: Id-kontroll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt