Digitalisering

Pressat Facebook avslöjar hat-granskningar

Det lönar sig inte att uppmana sina kompisar att anmäla samma bild på Facebook. Och fotbollssupportrar ligger bakom en stor del av anmälningarna. Nu tar den amerikanska mediejätten bladet från munnen och berättar hur inläggen granskas.

Publicerad

Sverigekontoret i en av Hötorgsskraporna i Stockholm har inte ens en skylt på ytterdörren och journalisterna som bjudits in till frukostmötet får underteckna ett sekretessavtal om att inte föra vidare företagshemligheter. I en mejlinbjudan skriver Facebook att journalisterna inte ska ”citera det som sägs”.

Den amerikanska mediejätten med huvudkontor utanför San Francisco i Kalifornien är mindre intresserat av intervjuer än många andra företag, men det är uppenbart att stormen kring det ikoniska Vietnamfotografiet ”Krigets terror” har fått grundaren Mark Zuckerberg att lätta en aning på locket. Bilden på den nakna flickan som flyr ett sydvietnamesiskt bombanfall tillåts nu på plattformen efter att Norges statsminister Erna Solberg reagerat – trots att bilden fortfarande bryter mot plattformens regler.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här