Polisen kan få fortsätta bugga

2011-10-20 12:32  

Polisen bör få använda sig av buggning i ytterligare ett år. Det anser regeringen som vill vänta in en statlig utredning innan man beslutar om framtiden för avlyssningsmetoden.

Regeringen förslog i går onsdag att dagens regler kring polisens hemliga avlyssning med hjälp av mikrofoner, även kallad buggning eller hemlig rumsavlyssning, förlängs ännu ett år, till och med slutet av år 2013.

Lagen slutar att gälla vid utgången av 2012. Den trädde i kraft den 1 januari 2008 och gällde först under en treårig prövoperiod men har sedan förlängts en gång.

Innan riksdag och regering tar beslut om huruvida verksamheten ska förlängas och eventuell bli permanent, vill regeringen vänta in resultatet av en statlig utredning som drivs av Sten Heckscher, tidigare ordförande i Högsta förvaltningsdomstolen (för detta regeringsrätten) och rikspolischef med mera.

Sten Hechscher fick under sommaren 2010 i uppdrag att undersöka hur polis, åklagare och andra brottsbekämpande myndigheter använder buggningslagen liksom två andra lagar i förhållande till integritetsasepkten.

De övriga lagarna gäller lagen om åtgärder för att förhindra särskilt alllvarliga brott och lagen om åtgärder för att utreda vissa samhällsfarliga brott. "Utredningen om om vissa hemliga tvångsmedel", som den heter, fick i somras också förlängd analystid. Den ska nu vara klar senast den 30 juni 2012.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt